Memorial Ataşehir Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikolojisi Bölümü'nden Uz. Psk. Özge Merve Türk, hem eğlenceli hem de öğretici yaz tatili için önerilerde bulundu.
İyi karneye ödül sözü verdiyseniz mutlaka yerine getirin
Başarılı bir karne için bazen ebeveynler çocuklarına çeşitli vaatlerde bulunabilmektedir.
Bir dönemin sonunda iyi karne ile gelen çocuklara verilen hediye sözleri varsa mutlaka yerine getirilmelidir. Ama bu maddi ödüllerin yanı sıra çocuğun onu destekleyen sözlere de ihtiyacı olacağı unutulmamalıdır. İyi karne çok abartılmadan, duyulan mutluluk belirtilmeli ve öğrenci tebrik edilmelidir. Anne ve babası tarafından başarısı onaylanan ve çabası destek gören çocuklar ileri dönemlerde daha gayretli olmakta ve başarı için daha çok çaba sarf etmektedir. Anne babanın başarılı karne için verdiği sözü yerine getirmemesi, çocukta büyük bir hayal kırıklığı ve sonrasında okul başarısı için bir isteksizlik yaratabilir. Bunun için çocuklara asla yerine getirilemeyecek sözler verilmemelidir.
Karne zeka göstergesi değil
Zayıf karne ve çocuğun zekası arasında bir ilişkilendirme yapmak doğru değildir. Hatta bunu sadece onun suçu gibi görmek ve bunun için onu azarlamak, ağır cezalar vermek yapılan en büyük hatadır. Yapılması gereken, öncelikle çocuğun zayıf karne getirmesinin nedenlerini düşünmektir. Çocuk örneğin öğrenme güçlüğü ya da dikkat eksikliği yaşıyor olabilir. Aile içi sorunların varlığı, uygun koşullarda ders çalışma ortamının olmaması da, karne notlarına olumsuz etki etmiş olabilir. Zayıf notlar için onu azarlamak yerine, çocukla bunun nedenleri konuşulmalıdır. Gelecek dönem ders başarısını yükseltmek için neler yapılabileceği planlanmalıdır. Bu şekilde çocuk, anne ve babasının kendisine değer verdiğini de hissedecektir.
Ödev ve oyun vakitlerini planlayın
Yaz tatili sadece televizyon seyretmek, oyun oynamak, bilgisayarda vakit geçirmek gibi etkinlikler ile dolu olmamalıdır. Tatil programı ağırlıklı olarak içerisinde eğlence barındırsa da mutlaka ara ara ödevlerini yapacağı bir zamanı da içermelidir. Ancak her gün çok fazla ödev ile çocuklara yüklenmek de doğru değildir. Çocuk asla ödev ile cezalandırılmamalıdır. Program yaparken çocuğun da fikri alınmalıdır. Beraber planlama yapmak onunda fikirlerini önemsediğinizi gösterecektir. Tatilde çocukların televizyon, bilgisayar ya da tablet ile vakit geçirmesine izin verilebilir; ancak buna bir saat kısıtlaması getirmek ve bu kurala uymak gerekir.
Serbest zamanı birlikte değerlendirin
Uzun bir yaz tatili döneminde ebeveynlerin çocuklarıyla birlikte aktiviteler yapması önemlidir. Onun isteklerini göz ardı etmeden birlikte eğlenmek için bir aktivite listesi yapılabilir. Daha önce görmediği müze ya da sergilere gidilebilir, istediği filmler izlenebilir. Belirli günlerde ve saatlerde kitap okuma seansı yapılabilir. Anne ve babanın çocuğu ile birlikte kitap okunması çocuk için güzel bir örnek olacaktır. Yaz tatilinde çocuklar, değişik sanat ve spor dallarını öğrenmek için de yönlendirilebilir. Çocuğun bir müzik aleti kullanımını öğrenmesi hem eğlenceli hem de eğitici olacaktır. Yine çok istediği bir spor aktivitesini birlikte yapmak onu çok mutlu edebilir.
Çocuğunuz bu konuda istekliyse yaz okulu planlayın
Çocuğun yaz okulu gibi bir düşüncesi varsa aaatleri ve süresi ebeveynler ve çocuk arasında kararlaştırılabilir. Çocuk bazen gitmeye isteksiz olabilir; bu durumda yarı zamanlı ya da daha kısa süreli bir program düşünülebilir. Yaz tatilinde yine büyük ebeveynlerinin yanına kalmaya da gidebilir. Yaşına göre büyük ebeveynlerle birlikte kalma süresi çok uzun olmayacak şekilde planlanmalıdır. Çocuk gideceği yaz okulu ya da akrabasının yanında güzel vakit geçirebilecek ve mutlu olacaksa bu planlama yapılmalıdır. Çocuğun canının sıkıldığı, zorla gittiği bir ortam çocuk için yaz tatili değil, katlanması gereken bir yer haline gelir. Bu durumda çocuk yeni döneme motive ve dinlenmiş şekilde hazır olmayacaktır. Anne babalar bu konuda son derece dikkatli olmalıdır.