Halk arasında göz kapağı düşüklüğü olarak bilinen pitozis doğuştan ya da yaşa bağlı olarak ilerleyen yıllarda da meydana gelebilir. Ayrıca yaşanan travmalara ya da geçirilen sinir felcine bağlı olarak da gelişebilir.
Normal şartlarda göz kapağı aralığı 8 ile 10 milimetre arasında değişmektedir. Kadınlar ve çocuklarda göz kapağı aralığı erkeklere oranla iki milimetre daha fazladır. Ancak herhangi bir sebeple göz kapağı normalde olması gereken seviyeden daha aşağıda olur pitozis olarak tanımlanan bu durum bazen tek gözde yaşanırken bazen de her iki göz kapağında da yaşanabilmektedir. Yazımızın devamında göz kapağı düşüklüğü belirtileri, göz kapağı düşüklüğü tedavi yöntemleri hakkında bilgi verilecektir.
Göz Kapağı Düşüklüğünün Belirtileri
Göz kapağı düşüklüğü çocuklar da görme alanının azalmasına neden olmaktadır. Aynı zamanda ilerleyen dönemlerde göz tembelliği yapabilmektedir. Yetişkinlerde görülen göz kapağı düşüklüğü genellikle ileri yaşa bağlı olarak gelişen kas zayıflığı nedeniyle görülmektedir. Bu durum kişilerde görme zayıflığına yol açmaktadır. Ayrıca hem çocuklarda hem de yetişkinlerde göz kapağı düşüklüğü sosyal etkileşimi olumsuz yönde etkilemektedir.
Göz Kapağı Düşüklüğü Kimlerde Görülür?
Göz kapağı düşüklüğü kalıtımsal olarak doğuştan olabileceği gibi yaşlanmaya başlı olarak kişilerin göz kapaklarını tutan kasların zayıflaması ile yetişkinlerde de görülmektedir. Kadınlarda erkeklere oranla daha sık karşılaşılan göz hastalıkları arasında yer almaktadır. Bunların dışında göz kapağı düşüklüğü bazen sistemik hastalıkları olan bireylerde de görülmektedir.
Gravis hastalığı olanlarda, üçüncü sinir felci geçirenlerde, multiple sklerozda ya da beyin damarlarında anevrizma olan bireylerde de görülebilir. Ayrıca uzun süreli göz enfeksiyonları, göze uygulanan travmalar, lens kullanımı, göz kapağı tümörleri ve ödemlerde kapak düşüklüğü görülebilir.
Pitozis Tedavisi
Pitozis kendiliğinden iyileşebilen bir hastalık değildir. Öncelikle pitozisin altında yatan sistemik bir hastalık varsa o tedavi edilmelidir. Akabinde ise çocuklarda görülen göz kapağı düşüklükleri çocuğun psikolojik gelişimini etkilememesi adına okula başlamadan çözümlenmelidir.
Göz kapağı düşüklüğü tedavisinde yetişkinler ve çocuklar için farklı tedaviler uygulanır. Çocukta göz tembelliği var ise gözlük kullanımı veya kapama tedavisine başvurulabilir. Yetişkinlerde ise cerrahi müdahale ile göz kapağı ameliyatı gerçekleştirilir.
Hafif seyirli doğumsal kapak düşüklüklerinde ve yaşlanmaya bağlı kapak düşüklüklerinde göz kapağını kaldıran kas kısaltılır. Genellikle lokal anestezi yapılır. Ameliyattan sonra kişi rahatça gözünü açıp kapayabilir. Kişi ameliyat sonrası eve gidebilir. Ertesi günlerde yapılacak olan pansumanlar aksatılmamalıdır. Bu bölgenin enfeksiyon riski açısından önemlidir. Haftalık kontroller yapılır. Göz kapağı ameliyatı kişinin günlük hayatını engellemez.