Pandemi döneminde herkesin evlerde kaldığı şu dönemlerde büyük bir stresin içinde kaldığımızdan dolayı farklı rahatsızlarla karşılaşmaktayız bunlardan biri de saç dökülmesi saçlarımız estetik açıdan insan vücudunun önemli aksesuarlarından birisidir bunun yanı sıra insan sağlığının büyük göstergesi olan saçlarımız hastalıkların da belirtesi olabiliyor pandemi döneminde insanların bu konu da şikayetleri çok artmış durumda Amerikalı araştırma şirketi spet’e göre Google da saç dökülmesi hakkında yapılan aramalar yüzde 8 oranında arttı. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamada pandemi döneminde görülen saç dökülmesi ilişkisini yaşanan Stres ve Kaygı ve duygu durum değişikliklerine bağladılar.
Erkek Tipi Dökülme(Androgenetik Alopesi)
Saç dökülmesi tipleri çok çeşitlilik göstermekte, bunların ek sık görüleni halk arasında erkek tipi olarak bilinen Androgenetik Alopesidir.Kadınlar arasında da sık sık görülen dökülme tipi olan Androgenetik Alopesi tam olarak altında ki biyolojik mekanizması çözülebilmiş değil yıllardır yapılan bilimsel çalışmalar, Alfa-5 redüktaz enziminin testosteron hormonunun DHT(Dihidrotestosteron) adı verilen yan hormona çevirdiğini Dihidrotestosteron homonu saç köklerindeki reseptörlere bağlanarak saç köklerine büyük oranda zarar verir.Saç kılcal damarlarında birikerek saçın beslenmesine engel olmaktadır. DHT hormonu aynı zamanda kadınlarda bulunabilen bir hormon olduğu için androgenetik alopesi bu sebepten kadınlarda da görülmede, erkekler bu kelleşme sorunu ile ergenlikle birlikte başlayabiliyor. Erkeklerin yüzde 25’İ 30’Lu yaşlarında kelleşiyor yaş ilerledikçe kellik ihtimali daha çok artıyor. Erkek tipi dökülmenin kalıtımsal olduğu bilimsel olarak bilinmektedir. Bu durumun belirleyicisi genlerimiz olucaktır.Dünya üzerinde ki bilim insanları çok sayıda çalışma yürütüyorlar ve milyarlarca dolar arge yapılabilmesi için harcanıyor.Tedavi yöntemlerinde pek fazla çeşitlilik olmadığı için insanların aklına ekim yapmak oluyor, burada öncelikle saç dökülme patentinin değerlendirilmesi tedavi başarı için oldukça önemli bir nokta.
Kadınlarda Saç Dökülmesi
Kadınlarda görülen saç dökülmesi genel saç dökülmesi olarak görülür. Saçlarda genel olarak ilk olarak incelme ve seyrelme başlar daha sonra dökülme meydana gelir. Kadınlarda görülen saç dökülmesi genellikle döngü şeklinde olduğu için kişiye rahatsızlık vermez bu döngü saçların dökülüp tekrar çıkmasıyla devam eder. Kronik olan olan saç dökülmesinde altta yatan ciddi sağlık probleminin habercisi olabilir ,kadınlar özellikle mevsimler geçişlerde yoğun saç dökülmesi yaşar bu durumu her insan belirli oranda yaşar korkulacak bir durum değildir çünkü saçlarımız günde 50-100 arasında dökülme normal kabul edilir . 50 –100 telden fazla görülen saç dökülmeleri altta yatan hastalığa işaret eder. Kadınlarda saç dökülme patentinin belirlenmesi için tedavinin başarısı için önemli yer tutar. Kadınlarda görülen saç dökülmesinin nedenlerini tespit zor olabilir bu sebepler arasında ;
- Tiroid Hastalıkları(hipertiroid,hipotiroid)
- Hormanlar
- Deri Hastalıkları
- Genetik Yatkınlık
- Deri hastalıkları
- Otoimmün hastalıkları
- Vitamin ve Minarel eksikliği
- Sistemik ve kullanılan ilaçlar
- Kozmetik olarak kullanılan ürünler
Tedavi yöntemleri
Erkek tipi dökülmede kullanılan FDA tarafından onaylanan iki ilaç bulunuyor bunlar minoksidil ve finasterid olarak bilinmekte ,minoksidili’in çalışma mekanizması esas itibariyle kan dolaşımını hızlandırmak ve kılcal damarlarını genişlemesini sağlayarak tamamen yok olmamış kıl köklerini uyandırarak saç yapımını hızlandırmak. Minoksidili daha düşük dozda kadınlarda kullanabilmekte erkek tipi saç dökülmesinde kullanılan bir diğer ilaç ise finasterid ,ilk olarak prostat kanseri tedavisinde kullanılmaya başlanan finasteridin saç dökülmesini durdurduğu görülmüştür. Çalışma mekanizması 5 alfa-redüktaz enziminin Dihidotestosterona dönmesini engelleyerek saç reseptörlerine bağlanmasını engellemektir . Erkekler arasında yaygın olarak kullanılan finasterid bir hormon tedavisidir ve doktor kontrolünde kullanılması gerekir yanlış dozlarda kullanımı cinsel olarak olumsuz yan etkiye sebep olabilir . Bu tedavilerin dışında ayrıca saça direk olarak uygulanan tedavilerde var. Prp, Mezoterapi gibi tedaviler kadınlarda görülen saç dökülmesinde de fayda sağlıyor son zamanlarda çıkan kök hücre ekstratlı serumlarda uygulana biliyor bu tedavilerin etkileri kişiden kişiye değişebiliyor ,saç dökülmesi hayat boyu süren bir süreç olduğu için bu tedaviler sürekli tekrarlanması gerekir. Eldeki tedaviler yetersiz kalıyorsa kişi saç ekimi yapmayı düşünebilir saç ekimi genellikle erkeklerde tercih edilen bir transfer işlemi , basitçe anlatmak gerekirse saçın çok olduğu bölgeden saçın az olduğu ya da hiç olmadığı bölgeye transfer edilmesidir. Erkek tipi dökülmelerde ense bölgesindeki saçlar DHT hormonundan etkilenmediği için hayat boyu dökülmüyor .Saç ekiminde ense bölgesindeki saçlar saçsız alana transfer ediliyor saç ekimi operasyonun başarısını kişinin saç dökülme patenti ve ensede ki saç yoğunluğu etkilemekte.