Sağlıklı ve fit bir bedene sahip olmak herkesin hayalidir. Yaşam tarzınızı değiştirerek bu hayali gerçekleştirmeniz mümkün. Sağlıklı beslenme ve egzersizi günlük yaşantınıza entegre ederek ilk adımı atabilirsiniz. Herkes birbirinden farklı özellik ve metabolizmaya sahip olduğu için her birey, bir Beslenme uzmanına başvurarak yaşına, cinsiyetine, çalışma koşullarına ve sahip olduğu hastalıklara uygun bir şekilde hazırlanan bir beslenme programına uymalıdır.
Şimdi sizler için hazırlanan birbirinden değerli 8 öneriyi inceleyebilirsiniz.
1. Sizin İçin İdeal Kilonun ve Görüntünün Ne Anlama Geldiğine Karar Verin:
Fit olmak zayıf görünmek değildir. Her bireyin mesleği, hobisi, yaşı, cinsiyeti ve boyu birbirinden farklıdır. Bu değişkenlere göre kişiden kişiye fit görünme modeli de değişmiş oluyor. Dayanıklılık sporu yapan bir kişi daha kaslı ve hacimli bir görüntüde fit kabul edilirken, bale yapan biri için fit görünüm daha zayıf, az yağlı ve sıkı bir vücut görünümündedir.
2. Kısa Süreli Şok veya Katı Diyetler Yerine Sürdürülebilir Beslenme Modelini Benimseyin.
Birçok kişi istediği görünüme hemen ulaşmak ister. Bunun için şok veya katı diyetler yapar. Ancak vücut, bir süre sonra bu ani değişiklik ve katı diyetlere olumsuz tepkiler vermeye başlar. Kişiler bu süreçte yoksunluk çekebilir ve diyete, sağlıklı beslenmeye karşı negatif duygular besleyebilir. Ancak insan olduğunuzu, zaaflarınızın olduğunu ve ani değişikliklerden ne derece etkilendiğinizi saptayarak ona göre kararlar vermeniz gerektiğini unutmayın.
3. Vücudunuz İçin Gerekli Olan Besin ve Su İhtiyacınızı Karşılamaya Çalışın.
Her insan birbirinden farklı yaş, boy, cinsiyet, yeme alışkanlığı, metabolizma ve hastalıklara sahiptir. O yüzden sabit bir besin çeşidi, kalori ve besin miktarı yoktur. Diyetisyeniniz tamamen size özgü ve yeterli olan programı oluşturup anlatacak, tüketmeniz gereken en az su miktarını belirleyecektir. Süreci doğru yönetip yönetemediğinizi anlayabilmek için aylık kontrollerde diyetisyeninizle görüşebilirsiniz.
4. Uyku Süresi ve Kalitesine Dikkat Edin
Sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz, kaliteli uykuya zemin hazırlar. Uyku vakti ve süresine dikkat etmek de daha zinde, sağlıklı ve fit bir vücut için iyi bir destekleyicidir. Her bireyin yaşına, yaşam tarzına ve ihtiyaçlarına göre uyku süreleri farklıdır. Ayrıca gece salgılanan, vücudun biyolojik saatini ve ritmini ayarlayan melatonin hormonu oldukça önemlidir. Bu hormonun salgılanması için 22.00-03.00 saatleri arasında uyku halinde ve karanlık bir ortamda olunmasına dikkat edilmelidir.
5. Egzersiz Rutini Oluşturun
Sağlıklı ve fit bir vücut için egzersiz rutini oluşturun. Egzersiz yapmak hormonlarınızı etkileyerek mutlu olmanızı, stresten uzaklaşmanızı, alınan fazla kalorilerin yakılmasını ve kalp sağlığını olumlu yönde etkiler. İp atlamak, yürüyüş yapmak, pilates yapmak, koşmak vb. egzersizlerden hangisinin size uygun ve daha sürdürülebilir olduğunu öğrenmek için bir uzmandan yardım alabilirsiniz.
6. İrade Kasınızı Geliştirin
Güzel şeyler genellikle zaman alır ve sürdürülebilirlik ister. Ona ulaşmak ve sürdürmek için gerçekçi hedefler koyun. Egzersiz rutini, uyku kalitesine dikkat etmek, beslenme düzenini oluşturmak ve devam ettirebilmek iradenizi güçlendirir.
7. Gelişiminizi Notlar Alarak, Fotoğraflar Çekerek ve Belirli Aralıklarla Tartılarak Kaydedin.
Fit ve sağlıklı bir vücuda ulaşırken vücudunuzda hatta yüz ifadenizde bile değişimler olur. Belirli aralıklarla fotoğrafınızı çekerek, süreç içerisindeki duygu değişimlerinizi, hislerinizi not alarak ve vücut ölçümlerinizi kaydederek geçmişe göre nasıl ilerlediğinizi görmek motivasyonunuzu artıracaktır.
8. Stresten Uzak Durun veya Başa Çıkma Yöntemlerini Öğrenin
Stres yaptığımız an vücudumuzda birtakım hormonal değişiklikler olur. Bunlar çoğunlukla da bizi olumsuz yönde etkileyen uyku düzeninin bozulması, depresyon, yeme bozuklukları, aşırı yeme, iştahın kapanması, motivasyonun düşmesi gibi değişikler. Fit ve sağlıklı bir yaşam için kendinizi zihinsel olarak olumluya düşünce ve davranışlara odaklamanız gerekir.
Son Sözler
Sağlıklı ve fit bir yaşam için ilk yapmanız gereken karar vermek ve adım adım uygulamaya başlamak. Ne kadar kendinizi tanıyıp gerçekçi hedefler koyarsanız o denli başarılı, motive, mutlu ve sağlıklı olursunuz.