Sabah kalktınız telefonu elinize aldınız ve bir baktınız ki yakın arkadaşınız bir story paylaşmış. Kendinden emin, ağız dolusu bir gülümseme ve bembeyaz çarpıcı dişler. Tabi etkilenmemek elde değil. İnsanı en çok etkileyen şey özgüven. Ben neden böyle gülemiyorum deyip, hemen instagram da search kısmına yazdınız “ bembeyaz dişler “. Ve ardından tabiki üst sıralarda zirkonyum, lamine ve bonding gibi daha önce belki hiç duymadığınız yabancı terimler. Gerçi internetten hemen araştırıp onu da hemen öğrendiniz.
Son yılların popüler konusu “Estetik”
Sosyal medyanın da etkisiyle estetik algımız çok gelişti. Paylaşılan “öncesi-sonrası” resimleri ile nasıl bir değişim yaşandığını birebir görür olduk. Bir kaç gün içerisinde çok kötü bir ağız, bembeyaz dişlerle düzeltilmiş bir şekilde karşımıza çıkıyor. Haklı olarak insanlar bu hızlı ve kolay görünen değişimi istiyor. Peki bu ne kadar gerçekçi ? Ne kadar sağlıklı ?
Kişiye özgü gülüş tasarımı
Teknoloji sayesinde artık dijital ortamda 3 boyutlu olarak kişinin yüzüne en uygun tasarım yapılıyor ve hasta ağzına transfer edilebiliyor. Peki nasıl oluyor bu dijital gülüş tasarımı. Aslında bu sistem sayesinde hastanın mevcut durumu daha iyi analiz ediliyor. 3 boyutlu tomografi ile çene ve diş ilişkisi bütün ayrıntılarıyla tesbit ediliyor. 3D tarayıcılar ile diş ve diş etlerinin durumunun 3 boyutlu bir fotoğrafı çıkarılıyor. Ve bu bilgilerin hepsi hastanın yüz fotoğrafları ile dijital ortamda çakıştırılıyor. Ve sonuç olarak hastanın problemi net bir şekilde ortaya konuyor ve sadece soruna yönelik bir tedavi planı ile gereksiz müdahaleler önleniyor.
Minimal invaziv diş hekimliği nedir ?
Minimal invaziv yaklaşım diş ve dişeti dokularına en az hasar oluşturması hedeflenerek işlemin küçük dokunuşlarla yada hiç dokunmadan yapılması yöntemidir. Mesela yapılan muayene ve dijital analizler sonucunda dişlerinize çok küçük eklemeler ile dilediğiniz gülüş dizaynı yapılabilecekse o zaman size “Bonding” dediğimiz sadece dişlere estetik malzemelerin eklenmesi ile yapılan tedavi uygulanabilir.
Bonding tedavisi genelde dişlerinin renginde bir problem olmayan hastalarda sadece şekil ve form bozukluğu şikayeti olduğunda uygulanır. Dişleriniz üzerinde herhangi bir kesim işlemi yapılmaz. Hatta istenirse tamamen sökülebilir. Çünkü altında kendi dişiniz orijinal haliyle durmaktadır.
Lamine tedavisi ise dişlerinizde hem renk hem şekil hemde pozisyon problemleri olduğunda uygulanır. Mesela dişlerinizde kullanıma bağlı çatlaklar ve ufak kırıklar var ve bu bölgelerde ciddi renklenmeler oluşmuş ve bununla birlikte dişlerinizin genel simetrisi bozuk ve total olarak bir değişikliğe gidilmesi gerekiyor. Burada lamina uygulaması ile dişlerin ön yüzünden yapılan çok hafif aşındırmalar ile bu bölgelere yaprak porselenler yapıştırılır. Burada en can alıcı nokta plamlamanın çok iyi yapılıp yine minimal invaziv protokolü ile dişlere minimum şekilde dokunmaktır. Aksi takdirde dişlerinizde sonu gelmeyen hassasiyetler ve diş eti problemleri kaçınılmaz olacaktır.
Zirkonyum tedavisi ise bir dişin neredeyse %50 sinin kesilerek tamamen kaplandığı bir tedavidir ve çok dikkatli uygulanması gerekmektedir. Bu tedavi şekli sadece dişlerde çok yüksek oranda harabiyet, çürük veya kırık olduğu vakalarda uygulanmalıdır. Estetik bir değişiklik yapmak için sağlam olan ön dişlerin tamamının kesilerek zirkonyumla kaplanması çok gereksiz ve çağdışı bir yöntemdir.
Diş Hekimi Halil İbrahim SAHİ
Kahramanmaraş A+ Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği