Kum ve deniz güneşin etkisini artırmakta; şemsiye altında veya gölgede bulunmak bile güneş ışınlarından korunmaya yetmemektedir. Açık renk tenli, çilli çocukların güneşte yanma risklerinin daha yüksek olduğu bilinmekte ancak koyu renk tenli çocuklar da uzun süre güneşte kaldıklarında yanabilmektedir.
Çocukluk yıllarında güneşe maruz kalmanın zararları çok iyi bilinmelidir. Tekrarlayan güneş yanıkları cilt kanserine neden olabilir. Özellikle içi su toplayan kabarcıklar halindeki güneş yanıkları, melanoma (en kötü cilt kanseri) gelişimi için risk faktörüdür.
Güneşlenmeden sonraki 2-4 saat içerisinde yanık bulguları maalesef ortaya çıkmamakta ağrı ve ısınmışlık hissi 48 saat sürebilmektedir. Bu durumda çocuklarımızı güneşten hemen uzaklaştırıp serin (soğuk değil) bir duş ya da banyo yaptırmalı veya serin kompres uygulamalıyız. Isıyı tutan krem (vazelin), losyon ya da cildi hissizleştiren krem kullanmamak gerekir. Çocuğumuza 2-3 gün boyunca ekstra sıvı vermeliyiz.
Gerekirse ağrı kesici ilaç da verilmelidir. Çocuğumuzu tümüyle iyileşene dek güneşten korumalı, nemlendirici krem uygulamalıyız. Pamuklu bir gömlek giydirip şapka ve gözlük taktırmalı en az SPF 15-30 güneş koruyucu bir krem sürmeliyiz.
✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!