Fakat her tümör öldüren yapıda olmasa da, beyin tümörü adına beyin dokusunun istisnai vaziyeti vardır. Bu sebeple de beyin tümörü bazen öldürücü olmasa bile mutlaka kontrol altında tutulması gerekir ve doğru müdahale edilmesi önemlidir.
Beyin Tümörü Belirtileri Nelerdir?
Beyin tümörü bulguları, beyin tümörlerinin teşhisi adına çok mühim bir role sahip. İyi veya kötü huylu olan beyin tümörleri belli büyüklüğe ulaştıklarında kafa içerisinde basınç çoğalmasına sebep olur. Buna bağlı şekilde de beyni bir tarafa itebilir veya beynin dokusunu, ya da sinirlerini harap edip fonksiyonlarını bozarlar. Beyin tümörü belirtileri nelerdir? şeklindeki soruların çok fazla sorulduğunu söyleyebiliriz.
Beyin tümörü belirtileri nelerdir? sorusuna verilecek olan cevap kafa içerisindeki basıncın çoğalmasıyla seyreder. Kafa içerisindeki basıncın çoğalmasıyla da kimi bulgular anlaşılabilir. Baş ağrısı, mimik ve hareketlerde yavaşlama (apati), kusma, bulantı, epilepsi nöbeti, kişilik bozukluğu, tümörün bulunduğu yere göre vücudun kimi yerlerinde kuvvet azalması, kimi yeteneklerde bozulma gibi bulgular, beyin tümörü belirtileri arasında yer almaktadır.
Beyin tümörleri belirtileri arasında yer alanlardan birisi de hormonel bozukluklar ve buna bağlı olan klinik semptomlardır. Örnek olarak; el ve ayaklarda büyüme, erken puberte, kortizol fazlalığı ve yetmezliği, hipertiroidi, menstrual siklus bozuklukları gibi farklılıklara da dikkat edilmesi gerekmektedir. Beyin tümörü bulgularından biri bile fark edildiğinde direkt olarak doktorlara görünmeniz gerekebilir.
Beyin Tümörleri Neden ve Nasıl Oluşmaktadır?
Beyin tümörünün nasıl ve neden oluştuğu ile alakalı iki mühim yanıt verilebilir. Birincisi; beynin kendi hücrelerinden gelişmesi, ikincisi ise; diğer bir bölgeden tümörün beyne sıçramasıdır.
Beyin tümörü kendiliğinden gelişmekteyse benign yani iyi huylu ve malign yani kötü huylu şekilde ikiye ayrılmaktadır. Beyin tümörlerinin toplum içerisinde görülme sıklığı yüz bin kişide 3 ve 5 kişi arasındadır. Sarı ırklarda ve kadınlara göre erkeklerde görülme oranı daha fazladır. Kadınlardaysa iyi huylu olanı daha fazla görülür. Beyin tümörü hemen her yaş aralığında görülmektedir.
Aynı şekilde beyin tümörleri oluşum sebebi yaşa göre değişiklik gösterebilir. Örnek olarak; kötü huylu beyin tümörü daha çok çocuk ve 60 yaş üstü kişilerde görülmektedir. İyi huylu beyin tümörleri ise geri kalan yaş aralığında daha çok görülmektedir.
Beyin Tümörü Çeşitleri
İyi huylu beyin tümörü: Bu beyin tümörlerinde beyin hücreleri kaynaklı değildir. Oldukça yavaş biçimde üreme hızına sahip iyi huylu tümörler, beyin dokusundan basitçe ayrılabilir özelliktedir. Bu sayede iyi huylu beyin tümörlerin tümü ya da hepsine yakın bölümü çıkarılabilir. Ameliyat sonrasında neticeler iyidir.
Cerrahi müdahale ile alınan iyi huylu tümörler nadiren yeniden oluşur ve vücudun başka kısımlarına yayılma olasılığı bulunuyor. Kanserli olmasa bile iyi huylu tümörler belli büyüklüğe ulaştığı zaman beynin hassas olan kısımlarına baskı yapıp ciddi sağlık problemlerine sebebiyet verebilir. İyi huylu beyin tümörlerinin zaman içinde kanserli beyin tümörüne dönüşme riski bulunur.
Kötü huylu beyin tümörü: Kanserli hücreler ile oluşan kötü huylu tümörlerin, iyi huylu beyin tümörlerine nazaran daha hızlı büyüdüğünü söylememiz doğru olacaktır. Bu yüzden yakınında yer alan beyin dokusuna zarar vermesi olasıdır. Bu sebeple de ameliyat ile tamamıyla alınmaları oldukça zordur.
Çünkü kötü huylu tümörlerinde tümör hale gelen doku, beyin fonksiyonlarını gerçekleştiren dokulardır. Cerrahi şeklinde alınan her dokunun fonksiyon kaybı olduğunu belirtmemiz faydalı olacaktır. Kötü huylu tümörler ameliyatla alındıktan sonra yeniden büyümesi olasıdır.
✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!