Yenidoğan deri hastalıkları içinde pişik, isilik vb. hastalıklardan sonra en sık görülen deri hastalığı saç derisinde oluşan konaktır. Konak hastalığı tıpkı diğer birçok deri hastalığı gibi genellikle kuruluk, deri de pullanma, dökülme ve kızarıklıklar şeklinde kendini gösterir. Konak hastalığını diğer deri hastalıklarından ayıran en net özelliği kaşıntı yapmamasıdır. Bu nedenle genelde bebekler bu rahatsızlığı kendileri fark edemezler. Ancak konak oluşumunun yağ bezlerinin düzensiz ve aşırı çalışmasından kaynaklandığı teorisinden yola çıkacak olursak bebeklerde zaman zaman huzursuzluk yaratan bir hastalıktır. Konak kaşıntı yapmadığı için bu hastalığın oluşumunu anne – babaların fark etmiş olması gerekir. Ayrıca, konak hastalığı sadece saç derisinde görülmez. Yüzde, kaşlarda, göz çevresinde, kulak arkasında görülürken vücudun diğer kısımlarında; koltuk altı ve bez bölgesi tabir ettiğimiz kasıklar ve çevresinde görülebilir.
Tıpkı saç derisinde olduğu gibi vücudun diğer kısımlarında da konak kendini pullanma ve kimi zaman sarı kimi zaman beyaz lekeler şeklinde gösterebilir. Bilinen net bir sebebi henüz ortaya koyulamamış olan konak rahatsızlığı hakkında bilim dünyasında hâkim olan görüş; bebeğin anne karnındayken maruz kaldığı aşırı hormonların doğumdan sonra özellikle saçlı derideki yağ bezlerinin çalışmasını bozması ve bu bezlerin fazla üretim yapmasına neden olmasıdır.
Bebeklerde konak oluşumu tek başına kaşıntılı ve huzursuzluk verici bir rahatsızlık olarak ortaya çıkmasa da oluşan konak diğer deri hastalıklarını tetikleyebilir. Konakla aynı ortamda oluşabilen mantar gibi rahatsız edici hastalıkların oluşmaması için bebekte tespit edilen konağın acilen tedavi edilmesi gerekmektedir.
Konak oluşumunu buna yönelik bebek bakımı tedbirleri alarak önceden engellemek mümkün.
Bebek bakımı (Konak Önleyici)
Öncelikle konak oluşumunun herhangi bir hijyenik nedeni olmadığını belirtelim. Bazı aileler konak oluşumunda dolayı kendilerini sorumlu tutup, yenidoğanı daha sık yıkama gibi yollara başvurduğu için bunun bir katkısı olmayacağını bilmek önemli. Bu anlamda, ailelerin „bebeğimi yeterince temiz tutamıyor muyum” şeklinde hayıflanmalarına da gerek olmadığını söylemek gerek.
Peki konak oluşumunu engelleyici bebek bakımı tedbirleri nelerdir?
Konak oluşumunun ana kaynağının saçlı deri yani ilk etapta saç derisi olduğunu söylemiştik. Her ne kadar vücudun diğer bölgelerinde de görülüyor olsa saç derisi her şeyin başladığı yer diyebiliriz. Bu anlamda konak oluşumunu engellemek için ilk olarak saç derisini koruyacak ve güçlendirecek bir formül bulmanız gerek.
Tahmin edebileceğiniz gibi bu arayışın sonucunda konak önleyici şampuan tercih etmeniz gerekiyor. Minidolin Bebek şampuanı tam da bu ihtiyaca cevap verecek şekilde hazırlandığı için fazla uzaklarda aramanıza da gerek kalmıyor. Ayrıca vücudun geri kalan bölgelerinde oluşan veya oluşması muhtemel konak, isilik, pişik vb. rahatsızlıklar için de yine Minidolin tarafından geliştirilmiş olan bebek vücut losyonunu kullanabilirsiniz.
Minidolin bebe şampuanı ve vücut losyonu konak ve diğer deri rahatsızlıklarına karşı koruyucu ve önleyici etkilere sahiptir. Bununla birlikte, Minidolin bebe şampuanını mevcut konak oluşumunun tedavisi için de kullanmak mümkündür.
Minidolin: Bebeklerde konak önleyici şampuan
Minidolin’in konak önleme ve tedavisi ile ilgili bu kadar iddialı olmasının sebebini merak edenler için, şampuan ve losyonlarda kullanılan bitki özleri ve vitaminleri kısa açıklamalarıyla paylaşmak isteriz;
Hodan Tohumu Yağı: Konak oluşumuna karşı en etkili maddelerden biri olan Gamma linoelik asit bakımından zengin bu yağ sayesinde derideki hücre yenilenmesi hızlanırken yağ bezlerinin düzenli çalışmasına ve kızarıklık, yangı gibi durumların da ortadan kalkmasına yardımcı olur.
Argan Yağı: Tıpkı hodan tohumu yağı gibi cildi birçok açıdan besler, sürekli ve hızlı bir yenilenmeyle cildin normal haline dönüşüne sürat kazandırır. Böylelikle deri hastalıkları oluşmadan bile önüne geçmeye yardımcıdır.
Zeytinyağı: Bin bir derde deva olan zeytinyağı Minidolin bebek şampuanı formülünde de kendine yer bulmuştur. Cildin nem oranını düzenleyen ve saçları da besleyen özelliğiyle zeytinyağı da hem konak tedavisinde hem konak oluşumunu önlemede kullanılabilir.
Bal Özütü: Bal ekstraktı olarak da bilinen ve baldan elde edilen bu madde sayesinde balın yara iyileştirme ve hücre yenileme gibi deri tedavisine oldukça katkılı birçok etkisinin yanı sıra enfeksiyon riski olan durumlar için de bir koruma sağlanır.
Minidolin konak önleyici bebek şampuanı bütün bunlara ek olarak içerdiği Provitamin B5 ile saçları ve deriyi güçlendirir, saç dökülmesini de en alt seviyeye indirir.
✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!