Gebe olan kadınların ve bebeklerin sağlığının kontrol edilerek düzeltilmesi, fetal anormalliklerin teşhisi, düşük ve ölü doğumların engellenebilmesi ve gebelik takibinin düzenli olarak yönetilebilmesi perinatoloji sayesinde mümkün olur.
Perinatoloji Muayenelerinde Hangi Sorunlar Anlaşılabilir?
Yapılacak olan ultrason muayenelerinde anne karnında yer alan bebeğin büyümesi ve gelişmesinin önünde olan engeller gözlemlenir. Vücut ve organ yapıları, anomaliler ya da doğumsal hastalık şüphesi olan bulgular inceleme altına alınır.
Bebeğin vücut ve organlarında gözlemlenen durumlar 12 ile 14. gebelik haftasında yapılabilecek ultrason muayeneleri ile ortaya çıkartılır.
Genetik ve enfeksiyona bağlı olan sorunlar da ultrason muayeneleri neticesinde ortaya çıkar. Beyin boşluklarının hafif şekilde genişlemiş olması, burun kemiğinin görülmemesi, ense ve cilt kalınlığının artması, ellerin boyutlarındaki düzensizlikler, down sendormu olarak adlandırılan doğumsal zeka geriliği gibi durumlar da anlaşılabilir.
Erken Gebelik Ultrasonu ve Çoğul Gebelik Değerlendirilmesi
Bu ultrason türünde gebeliğin 6. haftası ile 11. haftası arasındaki süre değerlendirilir. Gebelik sürecinin intrauterin veya ekstrauterin olup olmadığını kontrol edilir. Bu haftalarda yapılan ultrasonografiler ile gebeliğin tekil mi yoksa çoğul mu olacağı da tespit edilir.
Üç ve Dört Boyutlu Ultrason Nedir?
Bu tür ultrasonografilerde bebeğin 3 boyutlu resim ve film görüntüleri ultrason yapıldığı anda görülür. Yapılmış çalışmalarda bu tür ultrasonografinin anne karnındaki bebeğe zarar vermediği ortaya çıkmıştır. Gebelikte 3 ve 4 boyutlu ultrason, gebeliğin ilk aylarından sonra yapılabilmektedir.
Perinatoloji Uzmanı Kimdir?
Yüksek riskli gebelik ve maternal fetal tıp olarak da adlandırılan perinatoloji günümüzde gelişmeye devam eden bilim dalları arasındadır. 2009 yılında Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı genelde ile birlikte Türkiye’de de bir yan dal olarak ele alınmaktadır. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanları için düzenlenen uzmanlık sınavlarını kazananlar üç yıl yan dal eğitimi aldıktan sonra başarılı olurlarsa perinatoloji uzmanı olarak görev yapma hakkı kazanırlar.
Perinatoloji uzmanları, gebelik sürecinde meydana gelebilecek komplikasyonlar ile birlikte anne adaylarının mevcut hastalıklarını da takip ederler. Gebelik dönemini yakından takip eden perinatoloji uzmanları gelişme geriliği, erken doğum ve tekrarlayan gebelik kayıpları gibi durumlarda tanı ve tedavi için harekete geçerler. Ultrasonografik taramalar eşliğinde yapılan bu testler sonucunda tedavi yöntemleri perinatoloji uzmanları tarafından seçilir. Perinatoloji, problem ve teşhislerin gebelik sürecinde başarılı bir şekilde yönetilmesini sağlarken aynı zamanda anne ve bebek sağlığının da kontrol altında tutulmasını sağlar. Perinatoloji hakkında bilgi almak istiyorsanız, Acıbadem tarafından hazırlanan sayfaya sizler de göz atabilirsiniz.
✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!