Sağlıklı yaşamın temeli sağlıklı beslenmeyle ilgili uzmanımıza danıştık ve yaşam uzatan altı süper gıdayı dengeli bir şekilde alan kadınların daha sağlıklı bir yaşam sürdürebileceğini öğrendik . Uzmanımıza göre bu gıdalar düşük yağ oranına sahip yoğurt, somon ve sardalya gibi yağlı balıklar, fasulye, nohut, mercimek gibi baklagiller, domates, D vitamini kaynağı besinler, çilek, böğürtlen gibi meyveler. Doktorumuzun açıklamalarını aktarıyoruz.
Düşük yağlı yoğurt
Henüz kanıtlanmamış olmakla birlikte, haftada üç-beş kez tüketilen az yağlı yoğurdun kadınlarda göğüs kanseri riskini azalttığı yolunda görüşler var. Ayrıca uzmanlar yoğurtta bulunan faydalı bakterilerin (probiyotikler) insan sağlığına çok olumlu etkileri bulunduğunun altını çiziyor. Yoğurt bağırsakları ve sindirim sistemini düzenler, rahatlatır. Ayrıca mide ülseri ve vajina enfeksiyonu risklerini azaltır.
Yağlı balıklar
Haftada iki üç-kez yenebilecek bu balıklarda en yararlı unsur Omega-3 yağ asitleri. Somon, sardalye gibi balık çeşitleri, hücre zarını güçlendirir. Kalp hastalığı, hipertansiyon, depresyon, eklem ağrısı gibi rahatsızlıklara karşı korunmaya katkıda bulunur. Balık cenneti ülkemizde balık tüketelim.
Fasulye
Kadınların haftada en az üç-dört kez yemelerinde büyük yarar olan fasulye protein ve lif açısından da son derece zengin bileşimleriyle, kalp krizi ve göğüs kanseri riskini azaltır. Ayrıca kadınlık hormonlarının dengeli ve istikrarlı olmasına katkıda bulunur. Uluslararası kanser araştırmalarına yer veren International Journal of Cancer adlı bilimsel makale dergisi, araştırmacıların fasulye türlerinin ve mercimeğin göğüs kanserini önleyici etkileri olabileceğine dair bazı çalışmalar bulunduğunu duyurdu.
Domates
Kadınların domates, kan portakalı ve karpuz gibi likopen zengini gıdaları haftada üç-beş kez tüketmelerini tavsiye ederiz. Güçlü bir antioksidan olan likopenin erkeklerde prostat kanseri riskini azalttığı gibi, kadınlarda da meme kanseri riskini azalttığını ortaya koyan yeni araştırmalar var.
Az yağlı süt veya portakal suyu
Kadınların günde belirli miktarlarda D vitaminine ihtiyacı var. Kalsiyumun kemiklere faydalı olabilmesi için bağırsaklardan emilmesi gerekir. D vitamini alımı kadınlarda kalsiyum kaybı nedeniyle kemik kırılmalarına kadar olumsuz sonuçlara yol açabilen osteoporozun yanı sıra şeker hastalığı, multiple sclerosis (MS), göğüs, kolon veyumurtalık kanseri risklerini azlatır.
Kalifornia üniversitesinde yapılan araştırmalar D vitaminin bağırsak ve yumurtalık kanserini önleme potansileyi olduğunu ortaya koydu. Bu yüzden D vitamini takviye edilmiş az yağlı süt veya portakal suyu için.
Çilek ve böğürtlen
Çilek, böğürtlen, kızılcık ve ahududu gibi meyveler, aynı şarapta olduğu gibi anti kanserojen özelliklere sahip ve hücre onarıcı olduğu bilinen antokyan maddesini içerirler. Antokyanlar meme, mide ve bağırsak kanseri risklerini azaltan önemli antioksidanlar arasındadır. C vitamini ve folik asit açısından çok zengin olan bu meyveler, cildin yaşlanmaya karşı korunmasına da katkıda bulunurlar.
Atlamayın!
Hamileyseniz, en sık duyacağınız kelimelerden biri folik asit ve demir olacaktır. Hamileliğinizin ilk 12 haftasında alacağınız 400 mg folik asit, sinir borularınızın uğrayacağı zararı yüzde 40 azaltır. Yeşil yapraklı sebzeler, pişirilmiş taze kuru fasulye, portakal ve portakal suyuyla folik asit ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
Demir eksikliği ve kansızlık hamilelikte rahatsızlığa neden olabilir. Kırmızı et, kurutulmuş meyveler, fındık, fırında pişirilmiş kuru fasulye gibi yiyecekleri tüketirseniz demir ihtiyacınızı karşılarsınız. Günde 1 bardak portakal suyu da içerseniz demirin yanında C vitamini almış olursunuz.
✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!