Anneler çocuklarının sağlıklı gelişimi için ev haricinde kontrolleri dışında olan hijyeni evde sağlamak için üstün bir çaba gösterirler. Özellikle emekleme çağında olan ya da yeni yürümeye başlayan bebekler için evin temizliğinden ziyade hijyenik bir ortamın olması büyük önem taşıyor.
Genel olarak ortamın derli toplu olması ve görüntüde bizi rahatsız edecek kirliliğin olmamasını sağlamak için yaptığımız işleri "temizlik" yaptık diye tanımlarız. Ancak temizliğin sadece görünür kirlenme olduğunda yapılması çoğu zaman yeterli değildir. Hastalık yapan mikro organizmalar gözle görülmeyecek kadar küçük olduklarından herhangi bir yüzey, temiz görünse de hastalık etkenlerini barındırıyor olabilir. "Hijyen" ise sağlığı tehdit edebilecek mikro organizmalardan korunmak için yapılan uygulamalar ve alınan temizlik önlemleridir.
Evde hijyen sağlarken nelere dikkat etmeliyiz?
Hijyenik bir ortam sağlamak için çeşitli temizlik malzemeleri kullanırız. Çamaşır suyu bu konuda güvendiğimiz temizlik malzemelerinin başında gelir. Bugüne kadar 200'e yakın ev bakım ve temizlik ürünü formülü geliştiren, HighGenic markasının ürünlerini geliştiren Kimyager Sevginar Baştekin, temizlik malzemeleri ile hijyen sağlarken önemle üzerinde durulması gereken konunun bu maddeleri kullandıktan sonra bol su ile uygulama yapılan alanın durulanması ve temizlik yapılan ortamın iyice havalandırılması gerekli olduğunun altını çiziyor. Bir diğer önemli konu da, ürünlerin etiketinde yazan kullanma talimatına göre uygulanması. Aksi takdirde temizlediğimizi sandığımız yüzeyler ve eşyalar da çocuğumuz ve hatta bizler için ciddi bir tehlike oluşturabilir.
Doğal hijyen malzemeleri tercih edilmeli
Özellikle son zamanlarda doğal ürünlerle hijyen sağlamak revaçta. En çok tercih edilen ve en bilinen doğal hijyen sağlayıcı ise kolayca her zaman her yerde bulabileceğimiz, üstelik son derece ekonomik olan "sirke". Son dönemde de bu amaca yönelik üretilen doğal içerikli sirkeli temizleyiciler temizliği kolaylaştırıyor. Ayrıca hijyen sağlanmak istenen ortama göre kullanılabilen, eczanelerden temin edilebilen "etil alkol" de etkili bir hijyen aracı. Üstelik bu doğal malzemenin, temas halinde çocukların hassas tenlerine de tehlikeli bir yan etkisi yok.
7 adımda aile sağlığınız için önce evde hijyen…
Başta tuvalet, banyo ve mutfak olmak üzere yaşadığımız ortamı sağlığımıza zarar verecek mikro organizmalardan korumak için bazı önlemler almak durumundayız.
1. Hijyen sağlamanın en zor olduğu yerler banyo ve tuvaletlerdir. Çocuklarımızı yıkadığımız küvet, emeklerken kolayca ulaşabilecekleri klozet hijyen açısından dikkat edilmesi gereken yerlerin başında geliyor. Bu alanları mutlaka antibakteriyel ürünlerle temizlemeliyiz.
2. Mutfak lavabosu ve çocukların emzik, biberon gibi araç gereçlerinin konulduğu tezgah üstleri de mutlaka ekstra hijyen sağlanması gereken alanlardır. Buralarda da antibakteriyel temizlik malzemeleri kullanmalıyız. Tuza batırılmış limon veya sirke de doğal hijyen sağlayıcı olarak tercih edilebilir.
3. Kullandığımız ürünlerin alerjik etkenleri için mutlaka etiketlerini okumalıyız. Bu kısımda doğru ve güvenli kullanıma yönlendiren uyarılar belirtilmektedir. Hiçbir uyarı işareti yoksa bu ürünlerin içeriklerinin daha az alerjik reaksiyona sebebiyet verebileceği anlaşılabilir. Bu tarz alerjisi olan çocuklar için, deterjan markalarını değiştirerek parfümsüz, boya içermeyen, hassas ciltlere özel hipo-alerjen deterjanlar tercih edilmelidir.
4. Temizlikte kullandığımız bezleri de her seferinde sıcak deterjanlı suyla yıkamalı, bol suda durulamalı ve açık havada kurutmalıyız. Temizlik bezlerini kullanıldıkları alanlara göre ayırmalıyız.
5. Aile üyelerinin ortak kullandığı havlu, çarşaf ve nevresimleri, bunların yanı sıra iç çamaşırı ve çorap gibi kişisel ürünleri hijyen önceliği olan çamaşırlar olarak sıralayabiliriz. Bu çamaşırları yıkarken yıkama sıcaklığına ve kullandığımız deterjana ve katkı maddelerine dikkat etmeliyiz. Uygun çamaşırlara yüksek ısılı ütü uygulamak da hijyen açısından etkili bir başka yöntemdir.
6. Ve en önemlisi kurtulmaya çalıştığımız birçok zararlı mikro organizmayı taşıyan ellerimiz. Çocuklarımıza el yıkama alışkanlığını küçük yaşta kazandırmalıyız. Dışarıdan geldiklerinde, yemek yemeden önce ve tuvalet sonrasında mutlaka sabunla ellerini iyice yıkamalarını sağlamalıyız.
7. Evimizi sık sık havalandırmalı, güneş ışığının ve temiz havanın günde birkaç saat evimize girmesini sağlamalıyız.
Ve en önemlisi tüm temizlik ürünleri çocukların ulaşamayacakları yerlerde, ağızları sıkıca kapalı bir şekilde muhafaza edilmelidirler. Kaza ile yutulması veya içilmesi durumunda, ağız bol su ile çalkalanmalı. Ürünün şişesi ile birlikte bir hekime başvurulmalı. Hekim, ürün etiketinde bulunan ilgili uyarı ve bileşenlere göre en iyi tedavi yöntemini uygulayacaktır.
✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!