İlk çiğnenmiş sakızlar Yunanlılar, Mayalılar ve Amerika'nın yerlileri tarafından ağaç dallarından ya da çam reçinelerinden çiğnenmiş. İlk olarak 1848 yılında John B. Curtis tarafından satılmaya başlanan sakız, 2 yıl sonra parafin ile tatlandırılmış. William Finley Semple, sakız patentini 1869'da almış.
Sakızın icat edilmesi
Romalılar ve Yunanlılar zamanında teknik olarak bilinen sakıza Thomas Adams isim vermiş… Adams'dan önce insanlar ladin ve parafinli sakızlar çiğniyormuş. Adams 1869'da daha şık bir sakız hazırlamaya karar vermiş. Uzun süre çiğnenebilen ve lezzetli bir sakız geliştirmiş. Sentetik materyallerle hazırlanan sakız bir anda diğer sakızlarında temelini oluşturarak popüler olmuş. Günümüzde birçok sakız çeşidi bulunuyor. İnsanlar şekerli, naneli veya farklı tatlarda olanları tercih ediyor.
Yanlış bilinenler
Çoğu kez, "eğer sakız yutarsanız midenizde 7 yıl kalır" diye duymuşsunuzdur. Bu sakız hakkında bilinen en yaygın yanlış bilgidir. Sakızlar sindirim sisteminizden rahatlıkla atılabilecek gibi üretilmiştir. Diğer yanlış bilgi ise sakız çiğnemenin dişlerinize zarar verdiği yönünde. Şekerli sakızlar bile uzun süre şekerini koruyamaz bir süre sonra şekersiz hale gelir. Özellikle yemeklerden sonra çiğnerseniz dişleriniz için yararlı olabilir.
Sakızın yararları
– Kilo kontrolüne yardımcı olur: Sakız pratik, ucuz ve düşük kalorilidir. Şekerli bir sakız yaklaşık 5 -10 kaloridir. Şekersiz olanlar da tercih edilebilir. Sakız, atıştırmayı engellemek ve kalori alımını azaltmak için harika bir yoldur.
– İştahı azaltır: Sakız çiğnemek iştah kontrolü sağlamaya yardımcıdır. Appetite (iştah) dergisinde 2007 yılında yayımlanmış çalışma gösteriyor ki öğleden sonraki atıştırma öncesi sakız çiğnemek, açlığı ve kalori alımını azaltmaya yardımcı oluyor.
– Öğünde daha az yemeye sebep olur: Yapılan bir çalışmada akşamüstü ara öğününden önceki üç saatlik bir zaman diliminde bir saat aralıklarla 15 dakika sakız çiğneyen yetişkinler, sakız çiğnemeyenlere göre ara öğünlerinde 36 kalori daha az yedikleri gözlenmiştir. Sakızın şekersiz ya da normal olması ise bir şey fark ettirmiyor ve her ikisi de az yemeye yardımcı oluyor.
– Atıştırma olarak seçenek olabilir: Sakız çiğnemek düşük kalorili olduğu gibi, yüksek kalorili atıştırmaların yerine de geçebilir. Özellikle, 140 kalorilik 1 veya 2 parça çikolatalı kurabiye yerine 2 parça 20 kalorilik sakız çiğneyerek, 120 kalori kazanç sağlayabilirsiniz.
– Kalori harcatır: Mayo Clinic Uzmanları yaptıkları bir deneyde, sakız çiğnemenin saatte 11 kalori yakımını sağladığını hesaplamışlardır.
– Konsantrasyonu artırır ve stresi hafifletir: Konsantrasyonu arttırmanın ve gerginliğinizi hafifletmenin basit yollarını arıyorsanız, Sakız çiğnemek en kolay yollardan biri olacaktır. Çalışmalara göre sakız çiğnemek uyanıklığı ve konsantrasyonu arttırıyor ve hayatın günlük stresini azaltıcı yönde etki gösteriyor.
– Beyne giden kanı artırıyor: Birçok sporcu ve koçları oyun sırasında sakin kalabilmek ve gerginliği azaltmak için sakız çiğnemeyi tercih etmektedir. Aynı zamanda bazı öğretmenler de okullarda sakız çiğneme kuralının değiştirilmesini ve çocukların sınav sırasında sakız çiğnemesinin onların uyanıklığını ve konsantrasyonunu daha iyi sağlayacağını savunmaktadır.
Son yapılan araştırmalarsa sakız çiğnemenin, damarlardan beyne giden kan akımını yüzde 25 oranında artırdığını gösteriyor. Appetite (iştah) dergisinde 2002 yılında yayımlanmış bir başka çalışma gösteriyor ki sakız çiğnemek bireylerin öğrenme, akılda tutma ve bilgiye erişme yeteneğini de artırıyor.
– Ağız ve diş sağlığını destekliyor: Sakız çiğnemenin, nefesimizi ferah tutmaya yardımcı olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Bunun yanında vücuttaki en güçlü savunma mekanizması olan tükürük salgısını da artırır. Bu nedenle gün içinde sakız çiğnemek iyi bir seçenek olacaktır. Şekersiz sakız, ağız sağlığını birçok yönden destekler. Plaklarının ve çürüklerin oluşumunu önler, diş minesinde mineral bozukluklarını onarır, diş lekelerinin oluşumunu önler, olanları azaltır. Sağlıklı bir ağız, sağlıklı bir vücutla birebir ilişkilidir. Ağız yoluyla bakterin alınması, çeşitli hastalıklara yol açar.
Sakızla kilo kontrolü sağlayın
– Çok yemek yediniz ya da kendinizi durduramıyorsunuz, hemen sakız çiğnemeye başlayabilirsiniz.
– Yüksek kalorili abur cubur besinlerden yemek istediğinizde sakız çiğneyerek bu güdüyü bastırabilirsiniz.
– Stres daha fazla yemek yemenize mi sebep oluyor? Sakız çiğneyerek stresinizi azaltmayı ve atıştırmalardan uzak durmayı deneyebilirsiniz.
– Yemek pişirirken sakız çiğnemeniz de hazırlık aşamasında tadına bakma bahanesiyle yemeklerden atıştırmanızı engelleyecektir.
✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!