Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Doç. Dr. Defne Kaya, şiddetli şu önerilerde bulundu:
"Esen rüzgâra karşı yürümek hatta koşmak iyi bir şeydir. Esen rüzgâra karşı yürümek çok zordur ve ilerlemek için fazla enerji harcanması gerekmektedir. Rüzgâra karşı yürümek "dirençli" egzersiz özelliği taşır ve sizin hem hızınızı hem de dayanıklılığınızı artırır. Nietzsche'nin söylediği gibi "bizi öldürmeyen şeyler güçlendirir."
Omuzlarınızı Serbest Bırakın
Rüzgâra karşı yürümek güçlü ve doğal bir dirence karşı koymak demektir. Şiddetli rüzgâra karşı yürünürken, otomatik olarak, karşılaşılan dirençle başa çıkabilmek için, omuzlar kulak hizasına kadar kaldırılır. Belirli bir süre rüzgâra karşı yüründüğünde boyun ve omuz ağrısı oluşmaktadır. Bu nedenle unutmamanız gereken en önemli şey, yürürken omuzlarınızı serbest bırakmayı kendinize anımsatmak.
Çok rüzgârlı bir günde yürümek zorunda kalıyorsanız, bunu vücudunuzu geliştirmek için kullanın. Gideceğiniz mesafenin yarısını yüzünüz, yarısını da sırtınız rüzgâra doğru yürürseniz, pilates yapmış gibi, vücudunuzun hem ön hem de arka grup kaslarını çalıştırabilirsiniz. 10 dakikada bir yönünüzü değiştirin.
Esmeye Başladığında Patron Rüzgârdır
Sıcak hava gibi rüzgârlı havalar da enerjinizi ve keyfinizi aşağıya çeker. Rüzgârın hızı 30km/h geçtiğinde sizin enerjinizin yüzde 20'sini çalar. Esmeye başladığında patron rüzgârdır. Öncelikle bunu kabullenip daha yavaş hareket ederseniz, yüzünüz ya da arkanız rüzgâra doğru iken yürüdüğünüzde kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.
Uzun bir süre rüzgâra karşı yürüyecekseniz başlangıçta yavaş tempoyla başlayıp bol bol dinlenin. Hızınızı yavaş yavaş artırarak harcadığınız enerji miktarını artırabilirsiniz. Bunun için kendinizi dinleyin ve hız artışı için de acele etmeyin. Rüzgâra karşı hızlanmak patronun izin verdiği ölçüde olacaktır.
Rüzgâra karşı yürümek kontrolsüz bir şekilde hava yutmanıza neden olabilir. Bu da sizi krampla karşı karşıya bırakabilir. Yüzünüzü rüzgârın geldiği yönden birkaç derece farklı yöne döndürüp yürüyerek bu durumdan korunabilirsiniz.
Atkı, Bere ve Gözlük Kullanın
Rüzgâra karşı yürürken koruyucu bere ve atkı kullanın. Rüzgâr yanığını önlemek için yüzünüze özellikle de burnunuza koruyucu sürmeden dışarı çıkmayın. Rüzgârlı havalarda gözleri uçuşan maddelerden korumak ve rüzgârın şiddetiyle oluşacak göz kuruluğunu önlemek için güneş gözlüğü kullanın.
Kış aylarında rüzgâr, soğuğun etkisini daha da artırır. Bol ve çuval gibi kıyafetler giymeyin. Rüzgârın etkisiyle daha da şişerek yürümenize engel olacaktır. Sizi üşütmeyecek ve terletmeyecek kadar ince, dar ve bir kaç kat kıyafet giymek, rüzgâr hangi yönden eserse essin bedeninizi sararak sizi darbelerden korur."
Rüzgârlı Havada Yürürken Bu Noktalara Dikkat
Doç. Dr. Defne Kaya'ya göre rüzgârlı havada yürürken en çok şunlara dikkat edilmesi gerekiyor:
- Trafiğin akış yönünün tersine yürüyün.
- Mümkünse tek başınıza yürümeyin. Özellikle görme ve denge probleminiz varsa lodoslu havalarda tek başınıza çıkmayın. Tek başınıza çıkmanız gerekiyorsa yanınıza nüfus cüzdanınızı almayı unutmayın.
- Kaldırımları kullanın.
- Rüzgârın etkisiyle savrulup size zarar verme riski nedeniyle mücevher kullanmayın. Aynı zamanda rüzgârın etkisiyle kaybolabilir, üzülmeyin.
- Yeni yollar keşfetmek için lodoslu günler pek uygun değildir. Bildiğiniz güzergâhları kullanın.
✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!