Memorial Ankara Hastanesi Nöroloji Bölümü'nden Doç. Dr. Funda Uysal Tan, baygınlık ve epilepsi nöbetleri konusunda dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.
Öksürmek, ıkınmak ve aşırı ağırlık kaldırmak baygınlığa neden olabilir
Beyin kan akımında ani gelişen yetersizliğe bağlı bilinç kaybı, "senkop" yani "baygınlık" olarak adlandırılmaktadır. Baş dönmesi, göz kararması ve halsizlik gibi belirtilerle ortaya çıkan baygınlığa, geçici bilinç kaybı da eşlik edebilir. Ani gelişen korku, gerginlik, kan görme, şiddetli ağrı, öksürme, ıkınma, idrar yapma, soluk tutma veya ağırlık kaldırma gibi bazı durumlarda baygınlık veya öncesindeki belirtiler ortaya çıkabilmektedir.
Baygınlığa kalp ve dolaşım sistemindeki sorunlar da yol açabilir
Baygınlığın pek çok farklı nedeni olabilir. Bu durum, sıklıkla kalp ve dolaşım sisteminin kendini kontrol etme mekanizmalarında ortaya çıkan problemlerden kaynaklanır. Bu tablonun kardiyoloji doktorları tarafından da değerlendirilmesi gerekir. Bilinç bozukluğu ya da düşmeye yol açan diğer nedenler arasında; epileptik nöbetler, geçici iskemik ataklar, ani gelişen düşme atakları ve baş dönmesi sayılabilir.
Baygınlığın epilepsi nöbetinden ayırt edilmesi önem taşıyor
Baygınlık ve epilepsi nöbetleri öncesinde ortaya çıkan tablo oldukça benzerdir. Bu şikayetlerle hastaneye başvuran bir hastanın sorununun doğru teşhis edilmesi önemlidir. Epilepsi nöbetleri ile baygınlık arasındaki farklar şu şekilde sıralanabilir:
1. Epilepsi atağı, kişi herhangi bir pozisyondayken görülebilir, baygınlık genellikle ayaktayken gerçekleşir.
2. Baygınlık öncesinde cilt renginde solukluk ve terleme sık görülür, epilepsi nöbeti öncesinde ise bu belirtiler sık görülmez.
3. Epilepsi nöbetlerinde düşme ve yaralanma olasılığı daha yüksektir, bilinç kaybı hızlı geliştiğinden refleks savunma mekanizmaları devreye giremez. Baygınlıkta bu olasılık daha düşüktür.
4. Gözlerin yukarı doğru dönmesi, kol ve bacaklarda kasılma ve ardından idrar kaçırma gibi durumlar, genellikle epilepsi nöbetleri sırasında yaşanır. Kısa süreli baygınlıklarda görülmeyen bu durumlar, uzun süren baygınlıklarda ortaya çıkabilir.
5. Epilepsi nöbetlerinde bilincin düzelmesi yavaş olurken, baygınlıkta bilinç daha çabuk yerine gelir.
6. Baygınlıktan sonra sadece fiziksel bir güçsüzlük olurken, epilepsi nöbeti sonrasında kafa karışıklığı, uykulu bir hal ve baş ağrısı da görülebilir.
Mutlaka doktora başvurulmalı
Baygınlığın gerçek bir epilepsi nöbetinden ayırımı detaylı muayene ve araştırmayla yapılmaktadır. Muayene sırasında hastanın ve olayı gören yakınlarının vereceği bilgiler, tanı için çok değerli veriler sağlar. Tanıyı teyit etmek ve altta yatan nedeni araştırmak için yardımcı laboratuvar incelemeleri kullanılabilir. Baygınlık geçirildiğinde mutlaka uzman bir doktor hastayı yönlendirmeli ve uygun bir tedavi planlaması yapılmalıdır.
✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!