Kalp krizi neden meydana gelir? Risk faktörleri nelerdir?
Kalbi besleyen damarlardan biri tıkandığında o bölgedeki hücrelerde zarar görür. Göğüste şiddetli ağrı, bulantı, kusma benzeri belirtilerle kalp ağrısı görülür. Bazı kişiler kalp ağrısını mide bölgesinden geldiği için mide ile alakalı sanılabilir. Genel belirtiler kalp krizi geçirenlerin yüzde 80’inde görülür. Kalan 20’si için ilk belirti ölüm olabilir.
Kadınlarda Risk daha yüksek!
Kadınlar, hormon düzenleri sebebiyle özellikle menopozda erkeklere göre kalp riski geçirmeye daha yatkındır.
Ani ölümlerin hepsi kalp krizine bağlanamaz. Genetik faktörler, kalp kas dokusu ile ilgili sıkıntılar ve farklı kalp rahatsızlıkları ele alınabilir. 35 yaş altı ve üstü için ani ölümler ayrı ayrı değerlendirilmelidir.
Kalp yetmezliği de çok yaygın olmasına rağmen artık kalp pilleri ile gerekli konfor sağlanabilmektedir. Kalp pili kalbin performansını arttırır. Daha düzgün çalışan kalp sayesinde kişi gündelik hayatına rahat bir şekilde devam edebilir.
Kalbin 3 ocağına takılan kalp pilleri ile cihaz tedavisi uygulanarak kalbin performansı arttırılır.
Ağrı yerine tansiyon da kalp krizi hakkında ipucu verebilir
Bazı durumlarda ağrı belirtisi görülmez. Sessiz kalp krizi durumlarında ağrı yerine, tansiyon yükselmesi, her zaman yapılan hareketlerde zorluk çekilmesi durumları da yaşanabilir. Bazı yan etkiler göz önünde bulundurularak sessiz iskemi tanısı konulabilir.
Kalp krizinin belirtileri nelerdir?
Kalp krizinin en belirgin özellikleri; göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, kolay yorulma, ani ölüm.
Efor sarf edildiğinde, sinirlenildiğinde ve soğukla ortaya çıkan göğüs ağrısı kalp damarlarında tıkanıklık belirtisidir. Sol kolda, omuzlarda, boyunca, sırt, çene ve karında da hissedilebilir. Takriben 15 dakika sürer ve ilaç alınca geçer. Dinlenme halinde gelen ağrılar ise çok tehlikelidir. Şeker hastaları, şişman bireyler, kronik akciğer hastalığı olanlar sessiz kalp krizine daha yatkınlardır. Ağrı tahammülleri daha yüksek olan kadınlar için de bu durum geçerlidir.
Kriz anında uygulanabilecek ilk yardım yöntemleri
Kalp krizi belirtisi görülür görülmez hastaneye gidilmelidir. Kalp krizinde müdahale ne kadar erken başlarsa sorunun üstesinden gelmek o kadar kolay olur. Kalp krizinden kaynaklanan ölümlerin yarısı ilk saat içinde gerçekleştiğinden belirtiler fark edilir edilmez hastaneye gidilmelidir. Hızlı müdahale ile kalbin fazla hasar almasının önüne geçilmiş olur.
Kalp krizi sırasında neler yapılmalı? Kriz anında acil müdahale nasıl olmalıdır?
Kriz anında yalnızsanız ilk işiniz birini aramak olsun. Bulunduğunuz yerin kapısını aralık bırakın. Burun deliklerinizi kapatarak kuvvetlice öksürmeyi deneyin. Aspirin varsa bir bardak su ile yutun. Bir şey yemeyin veya içmeyin. Ortamı havalandırın. Soğuk veya sıcak suyun altına girmeyin.
Mutlaka oturarak veya yatarak bekleyin.
Yanınızda biri kalp krizi geçiriyorsa; bilginiz yoksa müdahale etmeyin. Ambulansı arayın veya hastaneye gidin. Kriz geçiren kişiyi yatırın ve ayaklarını kalp seviyesinin üzerine kaldırın. Sıkı kıyafetleri gevşetmesine yardım edin.
Sigara içenler ve aile geçmişinde kalp krizi geçirmiş olan kişiler de kalp krizi geçirmeye yatkınlardır.
Kalp krizinden korunmanın yolları nelerdir?
Kalp krizinden korunmak için sebze, meyve ve lifli gıda ağırlıklı beslenilmelidir. Tuzdan mümkün oldukça uzak durulmalıdır. Özellikle aile geçmişinde kalp krizi görülmüş kişilerin 30 yaşından itibaren düzenli check up yaptırmaları önerilmektedir. Stres azaltılmaya çalışılmalıdır. Sigara kullanımı sıfırlanmalıdır. İdeal kilo korunmalıdır. Haftada en az 3 gün açık havada yürüyüş yapılmalıdır.
✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!