Peki bir kadın için anne olma yaşının sınırı var mı?
Bir tarafta kişisel özgürlükler, diğer tarafta aile içi ve toplumsal baskılardan kaynaklanan psikolojik çıkmazın yarattığı ikilem, net bir çözüm bulmayı zorlaştırıyor.
45 YAŞ SONRASI ANNE OLMAK İÇİN...
Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, anne olmak için 20'li yaşların ortasından başlayan ve 30'lu yaşların sonlarına doğru biten dönemin ideal olduğunu belirtiyor. Ancak, kadınların iş hayatına katılımı, kariyer planları, ekonomik koşullar ve evlilik yaşının ötelenmesiyle birlikte, bebek sahibi olma yaşının eskiye göre yükseldiği de bir gerçek. Ayrıca kısırlık tedavisindeki yeni gelişmeler ve teknoloji de kadınların eskiye göre daha ileri yaşlarda anne olmasını kolaylaştırıyor.
Hangi yaş annelik için geç sayılır?
Yeni araştırmalara göre, 45 sonrasının anne olmak için geç kabul edildiğini ifade
eden Op. Dr. Betül Görgen, bunun nedenlerini;
Bu durumun dünyaya gelecek çocuk için psiko sosyal açıdan adil olmaması,
Bebekte Down Sendromu ve benzeri genetik anomalilerle veya gelişme geriliği, erken doğum gibi sorunlarla karşılaşma sıklığındaki artış,
50'li yaşlardan sonraki gebeliklerde belki de ebeveynlerin çocuğunun büyüdüğünü göremeyecek olması, (gerek doğal yaşam süreci, gerek gebeliğin getirdiği ekstra riskler)
Nerdeyse menapoz döneminde bebek yapmanın en yalın haliyle doğaya ters olması şeklinde açıklıyor.
50 YAŞ TÜP BEBEK İÇİN SINIR OLMALI
Op. Dr. Betül Görgen, 50'li yaşlardan sonra çocuk sahibi olan bir çiftin çocuğunun, anne ya da babasını genç-erişkin bile olmadan kaybetme olasılığının yüksek olduğuna dikkati çekiyor.
Doğal menapoz yaşı olan 49-50 yaşın tüp bebek tedavisini uygulamak için sınır olarak belirlenmesi gerektiğini savunan Op. Dr. Betül Görgen, bunun gerekçelerini şöyle anlattı:
"Çoğu kadın annelik söz konusu olduğunda 45 yaş sonrası oluşacak bir gebeliğin bebek ve kendisi için oluşturabileceği riskleri ve bunun sonuçlarını düşünmüyor bile. Belki de yeterince de bilgilendirilmiyor. Çünkü ileri yaş gebeliklerinde hamilelik bazen hayati riskler içerebiliyor.
Teorik olarak, daha erken yaşta dondurduğu yumurtalarını kullanarak ya da yumurta bağışıyla bir kadın her yaşta gebe kalabilir. Yine de rahimin embriyoyu tutma kapasitesi 54-55 yaşından sonra azalmaya başlar. İleri yaş gebeliklerinde yüksek tansiyon, şeker hastalığı, erken doğum riski gibi komplikasyonları sık görürüz. Bunların yanında yaşlı anne baba olmanın meydana getirdiği stress ve geleceğe dair endişeler de olayın küçümsenmemesi gereken psikolojik boyutudur."
TÜRKİYE YAŞA SINIR KOYMADI; YAŞLI ANNELER YOLDA
Peki Türkiye'de durum nasıl?
Sağlık Bakanlığı'nın 6 Mart 2010 yılında Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren Üremeye Yardımcı Tedavi Uygulamaları ve Üremeye Yardımcı Tedavi Merkezleri Hakkında Yönetmelik ile Türkiye'de kanser gibi zorunluluk hallerinde "sperm ve yumurta dondurma" işlemine izin verilmişti. 30 Eylül 2014'te yapılan yeni bir düzenleme erken menopoz riski olan henüz ailesini tamamlayamamış bekar hanımlar için de umut kaynağı haline geldi.
Ülkemizde kadınlar, sosyal nedenlerle yumurta dondurabilme hakkına sahip oldular ama yönetmelikte bunun saklanma sürecine bir yaş sınırı getirilmedi. Bu ucu açık düzenleme Türkiye'de yaşlı anneliğin yolunu açtı.
Op. Dr. Görgen'e göre, ileri kadın yaşı gebelikleri konusu şimdilik bizim gündemimizde çok fazla yer tutmamakta ama yakın bir gelecekte bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkma olasılığı yüksek. Büyükanne yaşında anne olanların haberlerini sık sık okuyacağız, duyacağız.
"Günümüzde, 60-70 yaşındaki birini de gebe bırakabilirsiniz. Mesele teknolojik başarı değil, etik değerlerdir" diyen Dr. Görgen, Sağlık Bakanlığı, meslek ve sivil toplum örgütlerine annelik yaşıyla ilgili enine boyuna tartışarak bir sınır getirilmesi konusunda uzlaşmaya varılması çağrısında bulunuyor.
✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!