Anadolu Sağlık Merkezi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Sönmez, ani sıcak – soğuk hava değişimine maruz kalındığında eğer uygun giysiler giyerek korunmazsak vücudumuzun ısı koruma mekanizmalarının yetersiz kalabileceğini ve üşütebileceğimizi belirtiyor.
Ani hava değişiklikleri sonrasında üşütülürse bağışıklık sistemi sarsılarak enfeksiyonlara yatkın hale gelebilir. Anadolu Sağlık Merkezi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Sönmez, sıcak bir havada terleyen bir kişinin ani çıkan soğuk bir rüzgâra veya klimaya maruz kalmasıyla aniden vücut ısısını kaybederek kas ağrıları yaşayabileceğini ve çocukların da dondurma yedikten sonra boğazlarının kolay enfekte olabileceğini örnek veriyor.
Sağlıklı bireyler hava değişimlerinden pek etkilenmiyor
Sağlıklı bir bünyenin hava değişiminden etkilenmesinin pek beklenilmediğini belirten Dr. Esra Sönmez, romatizmal hastalıklar, hipertansiyon, koroner arter hastalığı, astım gibi kronik hastalığı olan kişilerin hava değişimlerinin yarattığı şikayetleri kolaylıkla farkedebileceğini belirtiyor ve ekliyor: "Osteoartriti olan hastalar yağmurun yağacağını eklem ağrılarından öngörebilir ve hipertansiyon hastaları da aniden yükselen sıcaklarda şiddetli baş ağrıları çekebilir".
Ani hava değişimlerine karşı tedbirli davranılmalı
Ani hava değişiminin yanı sıra mevsim normallerinde izlenen değişiklikler alerjik hastalarda semptomların daha şiddetli ve uzun yaşanmasına sebep olabiliyor. Alerjik rinit astımı olan hastalar ani basınç, nem ve sıcaklık değişimlerinde çabuk etkileniyor. Dr. Esra Sönmez, grip, üst solunum yolları enfeksiyonları, akut bronşit ve zatürrenin bu geçiş mevsimlerinde sıkça görüldüğünü belirtiyor.
Hava koşullarına uygun giyinmenin ve tedbirli davranmanın mevsim geçişlerinde çok önemli olduğunu belirten Dr. Esra Sönmez, dengeli beslenerek ve düzenli uyuyarak bağışıklık sisteminin desteklenmesi gerektiğini ve kronik hastalığı olan kişilerin şikâyetlerinde artış olursa hekimleri ile paylaşmalarını öneriyor.
✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!