Saçı doğru taramanın dökülmeyi azalttığını belirten Medical Park Bahçelievler Hastanesi Saç Sağlığı ve Saç Ekimi Üniteleri Genel Koordinatörü Songül Alıcı, “Saç nemli iken yüzde 50 oranında esnektir. Bu esneklik saçınızın koparak dökülmesini ve kırılmasını engeller. Saç suyun altında ya da nemli iken nazikçe taranmalıdır” diyor.
Saç dökülmesi saçların çeşitli nedenlerden dolayı zayıflaması sonucu oluşan bir hastalık. Sağlıklı bir saç günde ortalama 50-100 tel arasında dökülüyor. Aşırı saç dökülmesi durumlarında ise bu sayı artıyor. Medical Park Bahçelievler Hastanesi Saç Sağlığı ve Saç Ekimi Üniteleri Genel Koordinatörü Songül Alıcı, taraklarımızda, banyo ve lavabo giderlerinde fazla miktarda saç biriktiğini görmenin saçımızda tehlike çanları çaldığı anlamına geldiğini belirtiyor. Saç dökülmesinin pek çok nedeni olduğuna işaret eden Alıcı, kadınlarda menopoz, kansızlık, vitamin ve mineral eksikliği, demir eksikliği, şok diyetlere bağlı protein eksikliği alkol ve sigara tüketimi, doğum ve stres bu nedenlerin başını çekiyor.
Erkek Saçı 20’li Yaşlarda Dökülmeye Başlıyor
Saç dökülmesinin tıbbi adı “Androgenetik Alopesi”dir. Erkeklerde buna ek olarak erkek tipi saç dökülmeleri görülür. Genellikle, erkeklerde saç çizgisi geriye gider, ardından seyrelmeler başlar ve saçın üst bölgesi dökülür. Kadınlarda ise her bölgeden dökülme aynı anda meydana gelir. Erkek tipi saç dökülmesi 20’li yaşlarda başlıyor. Sokakta gördüğümüz her 10 erkekten 7’si saç dökülmesi sorunu yaşıyor.
Saçsızlık fiziksel olarak kişiye zarar vermese de kişilerin sosyal hayatta ve kendi içlerinde sorunlar yaşamasına neden olabiliyor. Saç ekiminden sonra bambaşka yeni bir görüntüye kavuşan hastaların özgüvenleri daha da artıyor. Genellikle pek çok hastamız saç ektirdikten sonra sigarayı bırakır ve daha fit görünmek için spora başlıyor. Hem fiziksel olarak hem de psikolojik olarak kendilerini daha iyi hissediyorlar, sosyal yaşamları daha da hareketleniyor.
3 Erkekten Biri Saç Ektiriyor
Mevsimler, ilaçlar, stres gibi pek çok nedeni olsa da erkek tipi saç dökülmesi engellenemiyor, yapılacak tek tedavi ise saç ekimi. Dünyada her yıl 100 bin saç ekimi yapılıyor, Türkiye’de ise 3 erkekten biri saç ektirme işlemine başvuruyor. Nasıl ki eksik dişle dolaşmıyorsak saçsız da dolaşmak istemiyoruz. Son yıllarda gelişen saç ekim teknolojileriyle ekim işlemi sonrası doğal saç görünümüne kavuşmak mümkün. Bu da saç ekim merkezlerine olan ilgiyi artıyor. Saç ekiminde en fazla tercih edilen ve en etkin sonuç alınan yöntem Fue. Bu işlem Türkiye’de 17 yıldır uygulanıyor. Bu yöntemle kökler mikromotor yardımıyla tek tek çıkarılır ve hazırlanır. Sonra özel cihazlarla kişiye uygun kanallar açılır. Doğal görünümün sağlanması için bu kanalların yönü sayısı ve sıklığı önemlidir. Saç folikülleri açılan kanallara tek tek yerleştirilir. Gelecekteki görüntüyü bu uygulama belirler. Saç ekim işlemi toplam 8 saat sürer. 3 gün sonra kişi normal hayatına dönebilir. Ancak iki hafta süresince kişi özel losyonlarla pansuman yapar.
Saç Ekimi Sonrasında Bunlara Dikkat Edin
Ekim alanında kaşıntı olabilir. Ancak kaşırsanız kökler zarar görebilir, kaşımak yerine parmaklarınızın iç kısmıyla hafif darbelerle vurarak köke zarar vermeden kaşıntıyı kaldırabilirsiniz.
Ekim alanında taze kan görmediğiniz sürece köklere zarar vermediğiniz anlamına gelir ama 1 damla kan gördüyseniz bilin ki en az bir kök ölmüştür.
Özellikle ilk 5-6 gün köklerin yeterince tutunmaması sebebiyle kafanızı bir yere çarpmamaya özen gösterin çünkü sert dokunulan alandaki kökler ölür ve çıkmaz.
Sargı uygulandıysa bu saçlara yapışmış olabileceğinden çok dikkatli çıkarmalısınız mümkünse sargı uygulatmayınız şapka takınız.
5 Haftada Bir Kırılan Uçları Aldırın
• Kadınların saçları daha sık ve daha dirençlidir. Saç kökleri 2 mm daha derinde olduğu için erkeğinki kadar çabuk dökülmez.
• Saç nemli iken yüzde 50 oranında esnektir ve bu esneklik saçınızın koparak dökülmesini ve kırılmasını engeller. Saç suyun altında ya da nemli iken nazikçe taranmalıdır.
• Her saç teli 14 farklı element ihtiva edebilir. İçlerinden biri de altındır.
• Saç maşası kullanmak, saçı yüksek ısıda kurutmak, sık kullanılan saç spreyi ve jöle gibi şekillendiriciler, güneş ışığı saçların dökülmesine neden olur.
• Alkol içeren devamlı kullanılan şampuan saç derisi kurutacağı gibi saçın yumuşak olmasını sağlayan yağ üretimini azaltır.
• 5-7 haftada bir kırılan uçları aldırmak kırıkları önler.
• Saç köklerini zorlayan telleri yıpratan sık kıllı fırçalar yerine geniş dişli taraklarla şekil verin.
• Sağlıklı saçları için lastik toka takmayın, kökten uca tarayın, saç fırçanızı temiz tutun, saçınızı ılık suda yıkayın.
Saç Ekiminde Doğru Bilinen Yanlışlar
Ekilen saçlar kısa kesilmez: Genellikle kötü açılı ekimler yapıldığında “Kısa kesmeyin uzatın arkaya tarayın” denir. Ancak doğru saç ekiminde yani doğal görünümlü saç ekim işleminde kısa kesilmesinde bir sakınca yoktur.
Ekim için saçlar tamamen dökülmeli: Tamamen dökülmesini bekleyerek imaj kaybı yaşamaya gerek yok. Saç seyrelme durumlarında da saç ekimi yapılabilir.
Yazın saç ekilmez: Güneş, sıcak, denize girmemek gibi yasaklar yoktur. Asıl yazın saç ekilmeli. Doğadaki canlanma insan vücudunda da aynıdır. Yaza giriş aylarında, enerjik, yenilenmiş, psikolojik olarak daha iyi olduğumuz için saç kökleri daha iyi tutar.
Tepe bölgesine saç ekilmez: Tepe bölgesine saç ekmeyin tutmaz diye bir yanılgı var. Böyle bir durum söz konusu değil.
Ekilen saç geriye taranmalı: Kötü açılı saç ekimi yapıldığında saçtaki doğal olmayan görüntüyü kapatmak için bu yol tavsiye edilir. Ancak doğru yapılan ekimlerde böyle bir durum söz konusu olmaz.
✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!