Bazı kişilerin, çevrelerinden gelecek bütün talepleri olumlu karşılamak için büyük çaba sarf ettiğini söyleyen Üsküdar Üniversitesi Etiler Polikliniği Psikiyatristi Yrd. Doç. Dr. Alper Evrensel, bu kişilerin kendilerini büyük sıkıntıya sokacak durumlarda bile ‘hayır’ diyemediğini belirtti. Evrensel, şu bilgileri verdi:
“Çevremizdeki insanlar bizden zor bir talepte bulunduğunda bu talebi karşılayıp karşılamamak arasında kararsız kalabiliriz. Hayır demek güçlü bir irade gerektirir. Eğer talebin karşılanamayacağını belirtirsek ilişkinin yara alacağı endişesi duyarız. Çevremizi kuşatan insanların sadece taleplerini karşıladığımızda bizimle iletişimlerini sürdüreceklerini, eğer talebi karşılamaz ve hayır dersek ilişkinin bitebileceğini düşünebiliriz.”
Hayır Diyemeyen Hep Ödün Veriyor!
İnsanlarla kurulan bağın zayıflaması endişesinin, özellikle bağımlı yapıdaki kişiler için büyük bir endişe kaynağı olduğunu dile getiren Evrensel, bu kişilerin bağın sürmesi adına hep evet diyerek sürekli ödün vermek zorunda kaldıklarını belirtti.
'Hayır' diyememenin bağımlı yapıdaki kişilerde ortaya çıkan yapısal bir sorun olduğunu dile getiren Evrensel, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu durum, depresyonun belirtileri arasında da yer alabilir. Depresyondaki insanlarda inisiyatif kaybı olur. Kolaylıkla yönlendirilebilirler. Cep telefonu dolandırıcıları bağımlı yapıda ve depresyondaki kişileri kolayca ağına düşürebilmektedirler. Kişide bazı tehditlerle korkular uyandırılarak sanki hipnotize edilmiş gibi komutlara uyması sağlanabilir.”
‘Hayır’ diyememe problemin depresyondan kaynaklandığı durumlarda tedavi ile de ortadan kalkabileceğini, yapısal sorunlardan kaynaklanan durumlarda ise terapi ile yok edilebildiğini vurgulayan Doç. Dr Evrensel, yıllar boyu ‘hayır’ diyemediği için depresyona giren kişiler bulunduğuna dikkat çekti. Evrensel, “Bu kişilerde hem ilaç tedavisi hem de terapi birlikte uygulanmalıdır. Eğer ilaçla depresyonu tedavi eder ve suni bir iyilik hali yakalanır, zemindeki kişilik yapısına müdahale edilmez ise tedavinin ardından yine aynı tablo karşımıza çıkacaktır” dedi.
Hayır Demenin 5 Adımı…
1- Duygularınızın ne dediğine kulak verin. Kalbinizin sesini dinleyin.
2- Mantığınızı ve vicdanınızın sesini dinleyin.
3- Dış dünyanın yani çevrenizdekilerin neler söyleyebileceğini düşünün ve onların ne dediğine kulak verin.
4- Bütün bu sesleri duyduktan sonra, ‘evet’ ya da ‘hayır’ hangisi doğru ise en doğru kararı verin.
5- Güçlü iradenizle verdiğiniz en doğru kararı uygulayın. Sonuna kadar da vazgeçmeyin.
Tüm bu değerlendirmelerinize rağmen, ‘hayır’ denilmesi gereken talebe yine de ‘hayır’ diyemiyorsanız, ya da içinizde büyük bir sıkıntı hissediyorsanız, hemen bir psikiyatristten yardım talep edin.
✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!