Annelik duygusu, kadın psikolojisindeki temel duygulardan biridir. Yeni anne olan kadın, çeşitli nedenlerle farklı duygular yaşamaktadır. Bebek sahibi olmak mutluluk veren bir olaydır, ancak anne olmanın getirdiği değişikliklere uyum sağlamak zaman alabilir. KadıköyŞifa Ataşehir Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Aysun Genç Dişcigil'in verdiği bilgilere göre, kadınlar doğum sonrası ilk yıl içinde psikiyatrik hastalıklar açısından risk altında. En sık görülen doğum sonrası psikiyatrik hastalık ise depresyon. Doğum yapan her 10 kadından biri doğum sonrası depresyonu (DSD) yaşıyor.
DSD Belirtileri Neler?
- Şiddetli hüzün ya da boşluk duygusu, duygusal küntlük ya da duyarsızlık
- Aile, arkadaş ya da keyif veren etkinliklerden uzak durma
- Sürekli yorgunluk, uykuya dalma bozukluğu
- Aşırı yeme ya da iştah kaybı
- Başarısızlık ye da yetersizlik duygusu
- Bebekle ilgili kaygı duyma
- Bebeğe ilgi duymama konusunda yoğun kaygı
- İntihar düşünceleri
- Bebeğe zarar verme korkusu
Bazı Durumlar Riski Artırıyor
- Daha önce depresyon yaşamış olmak
- Gebelik ve doğum sürecinin travmatik geçmesi
- Eşle ilgili sorunların varlığı
- Kısıtlı sosyal destek
Belirtiler Sinsice Başlayabilir!
DSD demek için depresyon belirtilerinin doğum sonrası ilk 4 haftada ortaya çıkması gerekmekle birlikte, bazı kadınlarda belirtiler haftalar ya da aylar sonra, daha sinsi bir şekilde başlar.
Yeni anne olan kadın neyin normal olduğunu ve ne beklemeleri gerektiğini bilmeyebilir. Bu yüzden anneler DSD yaşadığını anlamakta zorlanır, sorunun kendi eksikliklerinden kaynaklandığını düşünebilirler. Bu durumun kendi eksikliğinden olduğunu düşünen kadın, utanıp, başkalarından saklamaya çalışır.
Oysa DSD ne kadar erken anlaşılırsa, anne için o kadar iyi olacaktır. Çünkü DSD tedavi yöntemleri etkilidir.
Doğum yapan annenin ve yakınlarının depresyon açısından bilgi sahibi olmaları çok önemlidir. Çünkü bu konuda bilgi sahibi olan kişi, sorunu fark edince profesyonel yardım almakta hızlı davranacaktır.
✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!