Dünyada körlük nedenleri arasında kataraktan sonra ikinci sırada yer aldığını belirten Doç. Dr.Yusuf Durlu glokom (karasu hastalığı) genellikle göz içi basıncı yüksekliğiyle seyreden ve görme sinirinde kuruma yapan önemli bir göz hastalığı olduğunu söylüyor.
YAŞ, GENETİK, GÖZ TANSİYONU ETKEN OLABİLİR
Glokom hastalığındaki risk etkenleri arasında yaş, ırk, aile hikayesi, yüksek göz içi basıncı ve görme alanı kayıplarının varlığı olduğunu söyleyen Doç. Dr.Yusuf Durlu ilk başta herhangi bir belirti vermiyor ve belirti verdiği zaman iş işten geçmiş oluyor diyor. Glokoma bağlı görme kayıplarının tedavisi yok ve hasar kalıcı olduğundan erken tanı çok önemli.Glokoma bağlı görme kayıplarının tedavisi yok ve hasar kalıcı olduğundan özellikle kadınların 40 yaşından sonra göz tansiyonlarının belirli aralıklarla ölçülmesi, göz dibi muayenesi, görme alanı ölçümleri ve görme siniri lif kalınlıklarının OCT cihazıyla ölçülmesi erken tanıya ve eğer glokomdan şüpheleniliyorsa, görme alanı ve retina sinir lifi (RNFL) analizlerinin zamanında yapılması büyük önem taşıdığını söylüyor.
EN AZ 3 YIL ARALIKSIZ KULLANILMASI GLOKOM RİSKİNİ İKİYE KATLIYOR!
Son yapılan çalışmalarda (kaynakça aşağıda belirtilmektedir.) doğum kontrol haplarının en az üç yıl aralıksız kullanılmasının glokom hastalığını tetikleyen bileşenlelerden biri olabileceğini gösteriyor. Menapoz sonrası kadınların aynı yaş grubundaki erkeklere göre daha sık olarak glokom hastalığına yakalandıkları biliniyordu. Fakat yeni çalışmayla en az üç yıl oral kontraseptif alan kadınların hiç olmazsa yılda bir kez göz muayenesinde özellikle göz içi basıncına muhakkak baktırmaları gerektiğinin altını çiziyor.
✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!