Soğutmayı kademeli olarak yapın
Yüz felci, kışın rüzgârlı soğuk havalarda yazın da araçlarda cam açık seyahat etme alışkanlığı nedeniyle artıyor. Kışın yüz felcine karşı sık sık soğuk havalarda dışarı çıkarken atkı ve şapka kullanın diye uyarılarda bulunuruz. Yazın da direkt klimaların önüne oturmak, araç klimalarını yüzünüze üfleyecek şekilde yönlendirmek, araba camlarını uzun süre açık tutmak yüz felci riskini artırır. Soğutucuların bilinçsiz kullanımı da yüz felcine sebep olabileceği akıldan çıkarılmamalı. Bu nedenle evinizdeki klimaların sıcaklık ayarını 25 derecenin altına indirmeyin. İlk açtığınızda soğutmayı da kademeli olarak yapın. Yoğun rüzgâra maruz kalmak, yüz felci dışında ayrıca akut sinüzit ve ortakulak iltihabı gibi ciddi üst solunum yolu enfeksiyonlarına da yol açtığını unutmamak gerekmektedir
Uzun süreli rüzgar yüz felcini tetikler
Araba kullanırken uzun süre yoğun rüzgar altında kalanların yüz sinirinde ödeme bağlı yüz felci gelişir. Ödem, yüz kaslarıyla beyin arasındaki sinir iletişimini engelliyor. Bu nedenle kişinin yüz hareketleri kısmen ya da tamamen ortadan kalkıyor. Ödemden göz yaşı, tükürük, işitme ve tat duyularını harekete geçiren sinirler de zarar görmektedir. Öte yandan, yüz felci nedenleri arasında rüzgar dışında, bazı virüsler ve bakterilerin, akut orta kulak iltihaplarının, şeker hastalığı ve vitamin eksikliği gibi rahatsızlıkların da yüz felcinin sebepleri arasında gösterebiliriz.
Vakit kaybetmeden doktora gidilmelidir
Yüz felci geçirdiğinden şüphelenen kişilerin vakit kaybetmeden doktora başvurmasını gerekir. Çeşitli tahlil ve tetkiklerle yüz felcine sebep olan asıl etkenin bulunması mutlaka gerekmektedir. Teşhis konulduktan sonra ilk olarak ilaç tedavisine başvurulur. Geçmemesi halinde bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans gibi tetkiklerle detaylı araştırmalar yapılır. Bunun sonucunda da cerrahi müdahale yoluna gidilebilir. Ayrıca yüz kaslarının tekrar güçlenmesi için masaj ve sakız çiğneme, fizik tedavi rehabilitasyonlarının yapılması gerekmektedir. Sakız çiğnemek yüz ve çene kaslarını güçlendirerek yüz felcine karşı önleyici bir kalkan gibidir.
Yüz felcinin belirtileri
Yüz felcinin en önemli belirtisi, yüz hareketlerinin azalması veya tamamen ortadan kaybolmasıdır. Yüz felci geçirenler kaşlarını ve göz kapaklarını hareket ettirmekte zorlanırken, gülme, yanak şişirme ve dişlerini gösterme gibi yüz hareketlerini güçlükle yapabilmektedirler. Öte yandan gözyaşı ve tükürük salgısı azalır. Tat duygusu bozulurken, gürültüye karşı aşırı duyarlılık hissi oluşmaktadır.
✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!