Danimarkalı araştırmacılar anneleri erken menopoza giren kadınlarda yumurta sayısının anneleri menopoza geç giren kadınlara oranla çok daha az olduğunu belirledi.
Yumurta sayısı az olunca gebelik şansı da azalıyor.
Yaşları 20 ile 40 arasında değişen 527 kadın üzerinde yapılan araştırmanın sonuçları Human Reproduction adlı tıp dergisinde yayınlandı.
Kadınlar, yumurtalıklarında ömür boyu sahip olacakları tüm yumurtalarla birlikte doğuyorlar. Bu yumurtalar ergenlikten sonra düzenli aralıklarla vücuttan atılıyor. Bu durum her kadında farklı olan menopoz yaşına kadar sürüyor.
Her kadın farklı
Araştırmacılar deneklerindeki yumurta rezervini belirlemek için tıbbi alanda kabul gören iki ayrı ölçüt kullandı.
Bunların her ikisine göre de anneleri 45 yaşından önce menopoza giren kadınlarla, 55 yaşından sonra menopoza giren kadınlar arasında yumurta rezervi açısından fark görüldü.
Geçmişteki araştırmalar, kadınların doğurganlığının menopozdan 20 yıl önce azalmaya başladığına işaret ediyordu. Buna göre, 45 yaşında menopoza giren bir kadının doğurganlığı 25 yaşından itibaren inişe geçebiliyor.
Araştırmacılara başkanlık eden Dr Janne Bentzen, "Bulgularımız yumurtalık rezervinin kalıtsal unsurlardan etkilendiği fikrini destekliyor, ancak bunu takip edecek başka uzun vadeli araştırmalar yapılması gerek" diye konuştu.
İngiltere Doğurganlık Birliği sözcüsü Jinekolog Dr. Valentine Akande da, araştırma sonuçlarının yararlı olduğunu ancak kadınların anneleri erken menopoza girdiği için aşırı endişelenmelerine gerek olmadığını söyledi.
Her kadının farklı olduğunu kaydeden Akande, şu anda doğurganlık süresini tam olarak tespit edecek bir test bulunmadığını belirtti.
Doktorların bu konudaki önerisinde bir değişiklik yok: Ne kadar erken denenmeye başlanırsa gebelik şansı da o kadar yüksek.
Kadınların genelde en doğurgan olduğu yaşlar 18 ile 31 arası.
BBC TÜRKÇE
✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!