Emsey Hospital'dan Uz. Dr. Şenay Sarıtaş'ın verdiği bilgilere göre, bağlıklı cilt için en başta sağlıklı ve düzenli yaşam koşullarını sağlamak gerekiyor. Güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmamak. Günde en az 1.5- 2 lt su tüketmek, sabaları ilk olarak aç karnına 2 bardak su içilmeli, sigardan ve içilen ortamlardan uzak kalmak, alkol ve kafein içeren sıvı gıdaları tüketmemek. Yanlış makyaj malzemesi kullanmamak. Düzenli olarak spor yapmak ve açık havada yürüyüş yapmak. Düzenli uyku alışkanlığı edinmek ve stres faktörlerinden uzak kalmak, C ve E vitamini içren kremler kullanmak ve Dermatologunuzun önerdiği cilt tipine uygun nemlendiricileri kullanmak. Düzenli ve sağlıklı beslenme alışkanlığı edinmek demir, çinko selenyum C vit A vit Magnezyum yönünden zengin gıdalar tüketmek...
Cilt Tiplerine Göre Beslenme
Kuru cilt tipine sahip olan kişiler özellikle su ve sıvı gıda tüketimini artırmalı genellikle vücudun temel ihtiyacı olan yağ asitlerini eksikliğine bağlı kuruluk görülebilmektedir. Bunun için özellikle yağ asitlerinden zengin gıdalar A ve E vitaminleri ağırlıklı beslenilmelidir.
Yağlı ciltler için; çinko içeren gıdaların fazla tüketilmesine özen gösterilmelidir. Özellikle antioksidan özellik taşıyan beslenme programı cildin daha sağlıklı ve genç görünmesine katkıda bulunur. Ayrıca yer fındığı tüketiminin artışı cilt kırışıklarının geciktirilmesinde önemli bir etkisi olmaktadır. Ayrıca maydonoz bol C vita kaynağıdır. Diyette tüketilmesi cilt için antioksidan özelliktedir. C vitamini zengin olarak kırmızıbiber, portakal greyfurt limon kavun ve domates yoğun içermektedir. Magnezyum içeren gıdalar badem yulaf peynir tuna balığı mısır gibi gıdalarda zengin olarak bulunur.
Sivilceler Neden Olur?
Akne (sivilce) vücuttaki hormonların deride yağ bezleri ve kıl köklerinin düzgün çalışmaması sonucu gelişen bir cilt hastalığıdır. Her ne kadar sağlığı tehdit eden bir durum olmasa da ciddi psikolojik sorunlara neden olabilir ve kalıcı fiziksel izler yaratabilir. Cildimizdeki yağ bezleri sebum adı verilen bir yağ salgısı üretir ve bu salgıyı gözeneklerle deri yüzeyine boşaltırlar Bu boşaltılan kanalda sebum ve keratin üreten hücreler bir tıkaç oluşturur, tıkaçlardan dolayı sebum deri yüzeyine boşaltılamaz ve cildimizde bulunan enfeksiyon oluşturmayan P. Acnes bacterisi çoğalır ve sivilce adı verilen iltihabi içeriği olan kabarıklıklar oluşturur. Sivilce Aknenin oluşumunda birçok neden sorumludur.
Artmış androjen (erkeklik hormonu) ergenlik çağında androjen artışı olduğundan hem erkek hem kızlarda bu süreç te yağ bezlerinden aşırı sebum salgısı olmaktadır. Diğer bir neden genetikseldir %30 oranında ailesel yatkınlık vardır anne ya da babasında akne olan kişilerin kendilerinde görülme olasılığı yüksektir. Gebelik döneminde hormonal değişikliklere bağlı ya da doğum kontrol hapı kullanan kişilerde akneye neden olabilmektedir. Bazı ilaçlar akneye neden olmaktadır andojenler, lityum, kortizonlar hormon ilaçları B6 ve B12 tedavileri sırasında da akne gelişebilmektedir.
Ağır psikolojik stres hormonal değişiklik yaptığından akneye sebep olabilir. Sigara içenlerde akne gelişimi artışı olmaktadır. Ayrıca kozmetik ürünlerin follikül hücrelerinin yapısını değiştirerek gözeneklerin tıkanmasına neden olarak akne oluşturmaktadır.
Yiyecekler Akne Yapmaz
Son yıllarda yapılan çalışmalar süt ürünlerinin akneyi tetikleyici olduğu yönünde raporlasa da sıkı bir diet yapmanın akne üzerine stresi tetiklediğinden olumsuz etkisi vardır Özellikle kola fıstık cips çekirdek çikolata gibi yiyeceklerden sonra bazı kişiler akneyi artırdığını söyleseler de bilimsel kanıtlanmış dayanağı yoktur. Eğer kişi bazı yiyeceklerin akneyi artırdığına inanıyorsa bu yiyeceklerden sağlığı bozmayacak şekilde daha az tüketebilir. ✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!