Memorial Hizmet Hastanesi Psikoloji Bölümü’nden Dr. Sevda S. Yurteseven, regl dönemini ruhsal anlamda sağlıklı geçirmenin yollarını anlattı:
“Çoğunlukla adet döneminin öncesinde ortaya çıkan duygusal, fiziksel ve davranışsal değişiklere ‘adet öncesi disforik bozukluk’ deniyor. Bu dönemde; karında ağrı, uykusuzluk ve aşırı uyku hali, iştahta artış, baş dönmesi, titreme, terleme, çarpıntı, mide ve bağırsak bozulmaları, kas ağrıları, cinsel isteksizlik, ödem, migren atakları, memede hassasiyet, şişkinlikle halsizlik gibi pek çok fiziksel değişim görülüyor.
Regl dönemini ‘hastalık’ olarak görmeyin
Ağrılı adet genellikle genç kızlarda sık görülüyor. Özellikle cinsel kimliğin tam gelişmemesi, cinsellikten korkmak, beden bütünlüğüne kötü bir şey olması hissi genç kızlarda görülebiliyor. Cinsel olarak bastırılmış toplumlarda reglin ‘kötü’, ‘pis’, ‘hastalık’ olarak adlandırılması, genç kızların kafalarını karıştırıyor.
Hassas olduğunuzu yakın çevrenizle paylaşın
Kadınların yüzde 90’ında regl öncesi ve sırasında öfke, huzursuzluk hisleri oldukça yüksektir. Normal zamanlarda daha fazla tolere edilebilen durumlar bu dönemde hayal kırıklığına yol açabilir. Regli şiddetli yaşayanlar yakın çevresine konuyla ilgili bilgi verebilir. Bunun bir sendrom olduğu, kendisine daha anlayışlı davranılması gerektiğini hatırlatabilir. Özellikle ekonomik ve sosyal anlamda bağımsız kadınların bu dönemde daha çok ruhsal sorunlar yaşadığı, kültürün ruhsal sorunların görülmesini desteklemediği ortamlarda fiziksel sorunlar yaşandığı görülüyor. Bu dönemde var olan psikolojik sorunlar şiddetlenebiliyor. Örneğin; depresyonda olan bir kişi, bu dönemde depresif duyguların artmasıyla intihara kalkışabiliyor.
Makyaj yapıp, kuaföre gidin
Regl döneminde pek çok kadın kendini çirkin hissediyor. Saçların şekle girmemesi, yüzdeki sivilceler, ödem ve kilo artışına adet sancısı da eklendiğinde hayat çekilmez hale gelebiliyor. Ancak bu dönemde aynalara küsmek yerine; hafif bir makyaj yapmak, kuaföre gitmek ya da güzel hissetmek için kendinize zaman ayırmak iyi gelecektir.
Açık havada yürüyüş yapın
Stres yaratacak ortamlardan uzak durulmalı, çeşitli egzersizler ve gevşeme teknikleri kullanmalı. Rahat kıyafetler ve müzik eşliğinde açık hava yürüyüşleri yapılabilir. Nefes egzersizleri ve meditasyon da öneriliyor.
Arkadaşlarınızla vakit geçirin
Bu dönemindeki olumsuz psikoloji kadınları yalnızlaştırabilir. Kişinin arkadaşlarıyla yemeğe çıkıp, sinemaya gidip, hoşlandığı aktiviteleri gerçekleştirmesi psikolojisine iyi gelecektir.”
TERAPi SEÇENEĞi
Nasıl fiziksel direncimiz düştüğünde hastalıklara daha açık hale geliyorsak, duygusal direncimizin düştüğü noktalarda da-ki mensturasyon dönemi buna bir örnektir- anksiyete artar ve kaygı artışıyla başka pek çok psikolojik sıkıntı ortaya çıkabilir. Regl dönemini oldukça sorunlu yaşayan kadınların terapiye başvurması, bu dönemi daha rahat geçirmelerini, çözülmemiş sorunlarına bakabilmelerini, stresle mücadele tekniklerini öğrenebilmelerini sağlar. Ayrıca terapide; kadınlık algıları, cinselliğe ve doğurganlığa bakışları, eşle ilişkileri, orgazm sorunları çalışılarak rahatlama sağlanabilir.
ANTiDEPRESAN kullanımı
Ülkemizde yapılan bir çalışmada; regl öncesi dönemde olumsuz ruhsal belirtilerin daha sık ortaya çıktığı ve bunların şiddetinin, regl sonrasına göre daha yüksek olduğu saptandı. Regl öncesinden başlanarak kullanılan antidepresan ilaçlar bu sürece olumlu etki yapabiliyor.
DUYGUSAL VE DAVRANIŞSAL DEĞiŞiKLiKLER
* Gerginlik
* Endişe
* Öfke
* Depresif duygu durum
* Ağlama
* Kendini beğenmeme
* Sabırsızlık
* Alınganlık
* İçe kapanma
* Dikkatsizlik
* Unutkanlık
* Sinirlilik
* Tahammülsüzlük
Bu belirtilerden birkaçı, çoğu kadının regl döneminde görülebilir. Bu bozukluklar kişinin yaşamını çok fazla etkilemediği takdirde tedavi önerilmez. Ancak bir sene boyunca bu belirtilerden en az beş tanesi birlikte görülüyorsa, kişinin özel ve iş yaşamını, işlevselliğini etkiliyorsa bu durumda bir uzmandan yardım almakta fayda var.
Kaynak: Milliyet ✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!