Tüm itirazlara rağmen çocuk da yaparız kariyer de… Ama bazen bu ikisini bir arada yürütmekte zorlanırız da… Rollerimiz çatışmaya başladığında tercihlerimiz bizi yanıltabilir de. Çocuk bakımında hataya düşmemiz kolaylaşır. Oysa çalışan anneler olarak hangi davranışların hata olduğunu bilirsek, kendimizi çocuk bakımında doğru yola sokabiliriz.
Pediatrist - Pediatrik Nörolog Prof. Dr. Sabiha Paktuna Keskin, çalışan annelerin hatalarından yola çıkarak çeşitli tavsiyelerde bulunuyor. İşte, o tavsiyeler…
Çalışan annelerin en çok yaptığı hatalar nelerdir?
Çalışan anneler çocuk şımarır diye ağlatarak büyütürler çocuklarını. Çocukla tamamen ipleri koparırlar ve çocuk anneyi reddetmeye başlar. Bu hata sonucu çocuk ağlar, agresiftir, uykuları bozulur, yemek istemez, sizi reddeder. Bu durumu yaratmak çok yanlıştır.
Bu tip durumlarda sonuçlar çok dramatik olur. Evde huzursuzluk oluşur ve anneler çareyi çocuğu ayrı bir yatakta yatırmakta bulurlar. Oysa 0-3 yaş çocuğu gece uyanır ve annesini görmek ister. Annesini bulamazsa görmek için sayısız defalar kalkmaya başlar.
O nedenle bebeklik döneminde çocuğun aile odasında ayrı bir yatakta yatması iyi olur. Çocuk, herhangi bir şekilde uyandığı zaman annesinin varlığını fark edebilecek şekilde yatmalıdır.
Çalışan anneler çocuklarıyla nasıl zaman geçirmeli?
Çalışan anneler işten gelir gelmez paltolarını atıp, “Sen onunla ilgilen, ben yemeğini hazırlayayım, en hijyenik şekilde, en güzel bir şekilde mamasını hazırlayayım” diyorlar.
“Tamam hazırladım, sen şimdi besle, ben sonra onunla oyun oynarım” diyorlar. Bu tutum yanlıştır.
0-3 yaşta eve gelen anne çocuğuna ayıracağı zamanda onu uyutmalı, beslemeli, altını değiştirmeli ve banyosunu yaptırmalıdır. Bunları bebeği ağlatmadan, tam onun istediği şekilde yapmalıdır.
Bebeğin isteklerine uyun
Günümüzde sallayarak uyutmak yeni annelere pek uygun gelmiyor. Ancak sallamayı yetişkinler değil, bebekler keşfetmiştir.
Aynı şekilde bebeğin emzikle uyuması da günümüzde pek kabul edilmiyor. Ama emziği de yine bebek keşfetmiştir.
O nedenle bebeğin talebi neyse uykuya o şekilde geçmeli. Bebek nasıl mutlu yıkanıyorsa, nasıl mutlu altı alınıyorsa ve nasıl mutlu besleniyorsa öyle beslenmelidir. 0-3 yaşta çalışan annenin kaliteli zamanını bu aktiviteler doldurmalıdır.
Doğum yapan kadın çalışmayı bırakmalı mı?
Doğum yapan kadın çalışmaya devam etmelidir. “Çocuklara şöyle davranın, böyle davranın, şu fedakarlıkları yapın” derken kişiyi ihmal etmemek gerekir. Çünkü kadın üretim dönemindedir ve çalışmalıdır.
Hiçbir zaman bir kişiyi mutsuz ederek, onun ilerlemesine engel olarak, onun bir başkası için daha yararlı olabileceğini iddia etmemek gerekir. Anne doğurmalı ve çalışmaya devam etmelidir.
Burada doğumdan sonra işe başlama zamanı önemli bir soru olarak devreye girebilir. Bunun için Pudra.com’un Bebekten sonra işe başlamak için doğru zaman nedir? yazısını tavsiye ederiz.
Bakıcıyı değiştirmeyin
Anne çalışırken evde çocuğa bir bakıcı bakabilir. Bu kişinin tek yüz olması, değişmemesi önemlidir. Çünkü üç yaşına kadar bebek, onu besleyen yüze yönelir. Onun ilk tercihi annesidir. Ancak ikinci bir yüzse onu besleyen, bu yüz değişmemelidir.
Bakıcı seçilirken doğru karar vermeli, değiştirme ihtimali olmayan biri tercih edilmelidir.