Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilara Koçak, Milliyet’teki köşesinde kilo verme ile ruh hali arasındaki ilişkiyi ele alıyor:
Kilo vermeye çalışan ve başarısız olan bireyler genelde iradesiz olduklarından şikayet ederler. Oysa insanları doğuştan iradeli veya iradesiz olarak ayıramayız. Çok iradesiz olduğunu savunan kişiyle sohbet ettiğinizde daha önce güçlü iradeyle başka konularda önemli başarıları olduğunu görürsünüz.
Bu yüzden elde etmek istediğimiz her şey gibi kilo verme başarısı da sadece ‘isteme’ gücünüzle ilişkilidir. İstediğinize sahip olmak için tüm ihtiyaç duyduğunuz kaynaklara zaten çoktan sahip olduğunuzu hatırlayın, bunlar doğuştan hepimizde var.
*Ne istediğinizi net olarak ortaya koyun. (doğru ve gerçekçi kilo hedefi önemli)
*Bu hedefe nasıl ulaşacağınıza karar verin. (doğru destekleri keşfetmek)
*Kendinizi nasıl yüksek motivasyonla tutacağınız konusunda planlama yapın.
Yukarıdaki üç temel noktayı başarmanız için aşağıdaki yedi strateji işinize yarayabilir.
1.Amaçlarınızın haritasını çizin
Yolunuzda devam edebilmenize, eylem planı belirlemek yardımcı olacaktır. “Film şeridi”, yapımcıların filmin her anını yakalamak için, adım adım uyguladıkları bir tekniktir.
Benzer bir yolla, başarıya ulaşmak için amacınıza giden yolları adım adım belirleyip, parçalara bölebilirsiniz. Diyelim ki, üç ayda 10 kilo vermek istiyorsunuz. Bir zaman tablosu çıkarın ve her hafta, o tabloyu doldurun.
2. Başarınızı öngörün
Atletler, yarışı kazandıklarını hissetmek için her etabın her adımını zihinlerinde prova eder. Aynı şekilde, amaçlarınızı olabildiğince gerçek kılabilmeniz için, her bir senaryoyu zihninize görselleştirmek iyi bir yöntem olacaktır.
Örneğin, akşam yemeğine gittiğinizde hangi yemeği seçeceğinizi zihninizde belirleyerek gitmek gibi.
3. Kendinizi sabote etmeyin
Çoğumuz kendimizi farkında olmadan, “Hiçbir zaman kilo veremeyeceğim” gibi düşüncelerle sabote ederiz. Kendinizi, bu şekilde düşünürken yakaladığınızda, daha yapıcı cümleler kurmaya çalışın.
Örneğin, “İstediğim kadar kilo veremedim ama bunu değiştirebilirim. Buna da, haftada üç kez egzersiz yaparak başlayabilirim.”
4. Kendinizin amigosu olun
Bazı insanlar, kendilerini mutsuz etmede epeyce ısrarcıdır. Ancak bir arkadaşınızı ‘şişman’ ya da ‘çirkin’ diye adlandırmazsınız, değil mi? Siz de, aynı saygıyı hak ediyorsunuz, o halde kendinizin en iyi arkadaşı olmayı deneyin.
Gelişiminizi kutlayın ve olabilecek aksiliklere takılmamayı deneyin. Bunu yapmanın bir yolu, hayatınızın her bir alanındaki (kişisel, profesyonel ve fiziksel) becerilerinizi listelemektir. Yeteneklerinizi ve hünerlerinizi alt alta yazın ve bu listeye sıklıkla bakın.
5. Mükemmeliyetçi olmayı bırakın
“Ya hep, ya hiç” şeklinde düşünmemeye çalışın. Sadece bir yemekte ölçüyü kaçırdığınız için, diyetinizi bozmuş hissetmeyin.
6. Amaçlarınızı gerçekleştirin
Kilo verme amacınızı başarabilmenin önemli olduğuna inanıyorsunuz ama aynı şekilde harekete de geçmelisiniz. Yeme alışkanlıklarınızı değiştirmek, fiziksel aktivitenizi artırmak gibi.
7. Kendinize inancınızı onaylayın
Kendinize güveninizin sarsıldığını mı hissediyorsunuz? Kendinize inancınızı pekiştirmenin bir yolu, olumlu ifadelerdir: Basit, kendinizi onaylayan cümleleri olabildiğince tekrarlayın. Başarabilirsiniz, başaracaksınız, bunu yapabileceğinize inandığınız sürece!