Milliyet Cadde'nin hazırladığı Tıbbi Bitkileri Doğru Kullanma Rehberi'ndeki metabolizmayı hızlandırıcı, rahatlatıcı, gevşetici, uyku ve tansiyonu düzenleyici etkileri olan bitkisel banyo tariflerini okuyucularımız için veriyoruz.
Biz hemen deneyeceğiz, ya siz?
Kas ağrıları için:
25 gr. biberiye / 25 gr. lavanta / 25 gr. mercanköşk / 25 gr. çobançantası
Hazırlanışı: Bitkiler tül veya keten kesenin içine konup, banyo için hazırlanan su dolu küvete bırakılır. Kese, 15 dakika bekletilip çıkarılır. 10-15 dakika süreyle bu suda oturulur. Bir saat kadar istirahat edilmesi tavsiye edilir.
Gevşetici, rahatlatıcı sular: 3 çorba kaşığı tıbbi papatya / 3 çorba kaşığı kıyılmış ıtır yaprağı / 3 çorba kaşığı ıhlamur çiçeği / 3 çorba kaşığı lavanta çiçeği
Hazırlanışı: Bitkiler tül veya keten kesenin içine doldurulup sıcak su dolu küvete konur, 15 dakika bekletilip çıkarılır. 10-15 dakika süreyle bu suda durulur, sonrasında bir saat süreyle istirahat edilir. Banyonun ardından lavanta çayı içilebilir.
Buğu tedavisi:
Tıbbi çayların buharının teneffüs edilmesiyle uygulanan, genelde üst solunum yollarında rahatlatıcı; nefes açıcı; sinüzitle iltihap dağıtıcı olarak kullanılır.
Sinüzit şikayetlerine: 50 gr. tıbbi papatya (Matricariae flos) ve 1 lt. su
Hazırlanışı: Su kaynatılır, papatya ilave edilir. Baş ve göğüs havluyla sarılarak, gözler kapalı, 10 dakika süreyle buhar teneffüs edilir.
Oturma banyoları:
Bu şekilde kullanım kadın hastalıkları (genital iltihaplanma, miyom, regl sancıları), kasık ağrıları ve hemoroit gibi rahatsızlıklar için uygulanır. Tıbbi papatya oturma banyosu, idrar yolları iltihaplarında, civanperçemi banyosuysa hemoroit ve kadın hastalıklarında kullanılabilir. Uygulamada, bir leğene üç litre su doldurulur, yarım litre bitki eklenir, 10 dakika süreyle leğene oturulur.
Hemoroide karşı: 2 çorba kaşığı civanperçemi / 5 adet servi kozalağı (servi kozalakları açılmamış olmalı, yeşilken toplanmalı)/ 500 ml. litre içme suyu
Hazırlanışı: Servi kozalakları 500 ml. suya konur ve kaynamaya bırakılır. Ardından ocağın altı kısılarak 15 dakika daha kaynatılır. Kaynatılan suya, civanperçemi eklenir. Yedi dakika demlenir, ılıyınca süzülür. Leğen sıcak suyla doldurulur. Civanperçemli solüsyon leğendeki suya eklenir. Klozetin kapağı kapatılıp leğen üzerine konulur. (Leğenin otururken zarar görmemesi için, bakır malzemeden yapılanlar tercih edilebilir.) 5-10 dakika kadar bu suda oturulur. Günde bir defa akşamları uygulanır. Bu süre zarfında kuşburnu ve ekinezya çayları tercih edilebilir.
Ağız gargarası:
Bitkisel çaylar; ağız yaraları, aftlar, diş ağrıları, boğaz ve diş eti iltihapları için kullanılabilir. Gargara yapılarak ağzın birkaç defa çalkalanması gerekir. Aftlar için günde birkaç defa tıbbi papatya çayı öneriliyor. Ağız yaralarına yeterince tanınmayan tıbbi bitki yaraotu iyi geliyor. Diş eti iltihapları için adaçayı yapraklarından hazırlanan çay hastalıklara çare oluyor.
Kompres:
Yaralar, iltihaplanmalar, sivilceler için uygulanan bir yöntem. Tıbbi çay hazırlanır, temiz bir tülbent bu çaya batırılır, daha sonra rahatsız bölgeye sarılarak tülbent kurumaya bırakılır.
Cilt lekelerini gidermek için: 8-10 adet gümüşi beşparmakotu çiçekleri/ Bir bardak su
Hazırlanışı: Çiçekler demliğe konur, üzerine bir bardak kaynar su dökülür. Hazırlanan karışım cilt lekelerine sürülür.