Bu durum, beslenmemizi yakından etkiliyor. Aşağıdaki tavsiyeler, daha sağlıklı bir yaşam tarzı edinmeniz açısından önemli
Evde daha fazla yemek yapın: Beslenme ve yaşlanma arasındaki ilişki uzun yıllardır biliniyor. Araştırmalar, dışarıda yemek yeme oranının gün geçtikçe arttığını gösteriyor. Öğünlerin yüzde 27’sinin dışarıda yenildiğini belirten araştırmacılar aynı zamanda porsiyonlardaki büyümeye de dikkat çekiyor. Alışkanlıklarımızdaki değişikliklerden bir başkasıysa 1987 yılından beri şekerli ve gazlı içecek tüketiminin kişi başı yüzde 35’den yüzde 45’e çıkmış olması.
Egzersiz yaşam tarzı olsun:
Diyet yapmak çözüm değil, bir yaşam tarzı değişimine ihtiyaç olduğu unutulmamalı. Her gün düzenli egzersiz yapmak çok önemli. Ayrıca, egzersiz kanseri, kalp krizini ve demansı önlemeye yardımcı olur. Daha güçlü, sağlıklı kasların oluşmasına yol açar. Hareketsiz yaşayan insanların, aktif olanlara göre 10 yıl daha kısa yaşadıklarını gösteren birçok çalışma var.
Sağlıklı kiloyu hedefleyin: Kilonuzu düzenli olarak kontrol edin. Haftalık takip bu konuda yeterlidir, bunun için aynı baskül, kıyafet ve saati seçin. Bazı hafta sonu veya arkadaş toplantılarının ertesinde kilonuzdaki yükselmeleri ciddiye alın. Her şeyden az ve sık yemek en kolay kilo verme yoludur. Bol su içmeyi unutmayın. Şekerli ve yağlı gıdaları azaltın.
Dengeli beslenin
Sebzeler: Taze ya da dondurulmuş olanlar en iyisidir, konserve edilmiş sebzeler fazla tuz içerir. Rengin daha parlak olması, her zaman için iyidir. Yediğiniz sebzeleri çeşitlendirin, mevsiminde tüketin.
Meyveler: Taze ya da dondurulmuş olanlar en iyisidir, çünkü konserve halindeki meyveler fazla şeker içerir. Daha farklı ve fazla vitamin, mineral almak için yediğiniz meyveleri çeşitlendirin.
Süt ürünleri: Yoğurt ve peynir gibi günlük, az yağlı ürünleri tercih edin. Yağsız ya da az yağlı süt tüketin, kefirle tanışın.
Et: Balık ya da tavuk gibi yağsız et tercih edin, soslardan uzak durun.
Omega-3: Vücudun her hücresi bu yağ asitlerinden faydalanır. En iyi omega kaynağı özellikle somon, uskumru ve sardalya gibi balık çeşitleridir. Haftada en fazla 3-4 kez balık yemelisiniz. Omega yağ asitleri ayrıca ceviz, avokado ve zeytinyağında yoğun olarak bulunur.
Tahıllar: Beslenmenizde tam tahıllıları tüketmeye gayret edin. Tam buğday, tam çavdar, bulgur, mercimek gibi baklagilleri unutmayın.
“Maneviyat, bedenimizle daha yakından ilgilenmemiz için bir faktör” diyor araştırmacılar. Daha iyi yaşlanmak için manevi olarak kişinin kendisini iyi hissetmesi de önemli. Bedeninizde bir ağrı ya da acı hissettiğinizde, neler olduğuna kulak verin. Gün içerisinde birçok kez olumlu ifadeler, cümleler kurun, güçlü bir sosyal ağınız olsun, kahkaha atın, minnet duyun, sabah uyandığınızda ve gece uyumadan önce minnettar olduğunuz beş şeyi düşünün. Sessizliğe yer verin ve gün içerisinde beş dakikalığına nefesinize odaklanın ve affedici olun.
Dilara Koçak