Şöyle dolu dolu bir kahkaha attıktan sonra hangimiz kendimizi kötü hissederiz ki? Aksine kahkahanın sonrası tarif edilemez bir mutluluktur! Peki neden böyle olur? Kahkaha sonrası yaşanan bu öfori, yani aşırı mutluluk anında neler yaşanıyor?
Siteniz gülümsemenin, kahkahanın önemine vurgu yapmak istiyor ve sizlere gülümsemenin altında yatan sırları açıklıyor! Gülümseyin!
Biz gülünce neler oluyorr?
Çok komik bir şaka veya eğlenceli bir durum… Karşısında gülmemek mümkün değil. Bir refleks gibi düşünün. Siz güldüğünüzde, bu durum sizin organizmanızın gerçek bir masajla iyileşmesine neden olur. Çünkü gülme esnasında diyaframın kasılması karaciğer, dalak, mide, bağırsak gibi bazı organlarımızı uyarır. Aynı zamanda yüz, boyun, kol, karın gibi kaslarımızı gevşetir. Gülmek beynin haberci dopamin kullanan parçalarını harekete geçirir. Dolayısıyla gülmek beyin için zevklidir ve hatta bağımlılık yapar. Pudra.com olarak araştırdığımız üzere; gülmenin sinirler üzerinde sakinleştirici bir etkisi de var. Dolayısıyla uzmanlar günde sadece bir dakikalık bir gülmenin 45 dakikalık bir rahatlamaya eşdeğer olduğunu söylüyorlar.
Gülmek acı ve ağrıyı hafifletir
Son birkaç yıldır gülmenin faydaları medikal anlamda da tartışılıyor. Tartışılan konu ise gülmenin tedavi edici bir yönü olması. Güldüğümüzde salınan hormonlar bizi maksimum derecede dinamik kılar ve acı, ağrı gibi hisleri azaltır. Acı eşiği esnasında da gülme eylemi çoğalmaktadır. Bazı araştırmacılar bu durumun imüniter sistemle alakalı olduğunu söylüyorlar. Yani güldüğümüz zaman, tükürük salgılarımızdaki antikorlar çoğalır ve böylece biz de nezle gibi enfeksiyonlardan daha az zarar görürüz. Hatta son zamanlarda yapılan birçok çalışma gülmenin kalp hastalıkları riskini bile azalttığını gösteriyor. Hatta günde 10 dakikalık bir gülmenin sağlık için en iyi ilaç olduğu ilk çağlara bile dayanıyor.
Gülmenin sosyal faydaları
Gülmek sosyal ilişkiler aşısından da oldukça faydalı. Bir iş arkadaşınızla ofiste kahkahalara boğulmanız veya sokakta hiç tanımadığınız birine ufacık gülümsemenin size hiçbir zararı olmaz. Aksine faydası olur. Psikologlar insanın kimi zaman kendisiyle dalga geçip gülmesinin bile iyi geldiğini söylüyorlar. Çünkü bunu başarmak, her zaman mükemmel olunmaması gerektiğini bir insana en iyi hatırlatan yagena şeydir. İnsanın kimi zaman kendi hatalarıyla bile dalga geçebiliyor olması (tabii bir yandan da dersini alarak), herşeyi ciddiye alıp melankoli yaşamaması kişisel gelişim açısından tahmin edebileceğinizden çok daha önemli. Aynı zamanda tabii ki her zaman söylediği gibi, içten bir gülümseme, gülümseyen bir dudak pozitif bir imaj oluşturmanızı, ilişkilerinizin daha samimi ve daha güven verici olmasını sağlar. ✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!