Göğüs büyütme ameliyatı, meme dokusunun veya göğüs kaslarının altına implant yerleştirilmesi suretiyle göğüslerin büyütülmesidir.
Eğer göğüslerinizin küçük olduğunu, meme kanseri veya hamilelik sonrası sarkma gibi sebeplerle göğüsleriniz doğal yapısını kaybettiğini düşünüyorsanız veya göğüslerinizin boyları farklı olduğu için düzeltme amacıyla bu yönteme başvurabilirsiniz. Göğüs büyütme veya geliştirme ameliyatı için en iyi aday, ‘mükemmeliyet’ten ziyade ‘iyileşme’ arayan kadındır. Sonuç beklediğinizden farklı çıkabileceği için doktorunuzla oturup beklentileriniz ve sonuçlar hakkında açık konuşmanız gereklidir.
Ameliyat yaptırmadan önce bilmeniz gerekenler:
İmplantlar ömür boyu dayanmayabilir. Yani bir noktada onları çıkarttırmanız, değiştirmeniz gerekebilir.
İmplantlar, hamilelik sonrasında göğüslerinizin sarkmasını önlemez. Ayrıca hangi yöntemle yapıldığına göre emzirmeyi de güçleştirebilir.
Mamogram çektirmenin zorlaşma riski var. Ne var ki farklı açılardan ve daha fazla görüntüleme ihtiyacı doğurabilir.
Riskler:
İyileştirme ameliyatı (Tekrar ameliyatı): Yapılan araştırmalar, ‘saline meme implantları’ kullanıldığında ilk beş sene içersinde kadınların ikinci bir ameliyata ihtiyaç duyduğunu kanıtlamıştır.
Yırtık: İmplantlar yırtılma riski taşır. Dolayısıyla implanttan sızan sıvı da göğüslerinizin çevresindeki dokulara sızabilir. Yırtılmalar ani darbeler (mesela araba kazası esnasında direksiyona sert bir şekilde çarptığınız zaman) veya zamanla implantın kabuğunda meydana gelen minik çatlaklar neticesinde oluşur. Eğer saline implantı kullanıldıysa herhangi bir yırtık göğüslerinizin orijinal boyutunu ve şeklini yitirmesine yol açabilir. Eğer silikon implantı kullanıldıysa çok fazla bir hasar oluşmayabilir.
Sönme: Yırtıklar veya sızmalar implantın çökmesine ve göğüslerin boyutunu yitirmesine neden olabilir. Bu da boyut farklılıklarına, sarkmalara veya kırışmalara yol açar.
Enfeksiyon: Göğüs büyütme ameliyatı enfeksiyon riski taşır. Antibiyotikler bu tarz iltihapları tedavi etmekte yetersiz kalabiliyor. Eğer ciddi bir enfeksiyonsa implantları çıkarmak gerekebilir. Bu koşullarda yenilerini taktırmak için altı ay kadar beklemelisiniz.
Ameliyatla ilgili:
Implantlar yuvarlak veya damla şeklinde tercih edilebilir. Ya tuzlu suyla dolu bir silikon ya da silikon jel kullanılır. Hangisinin sizin için daha doğru olduğuna doktorunuzla karar verebilirsiniz.
Göğüs çukuru: İmplant, göğsünüzün tam altına yapılan bir kesiğin içinden yerleştirilir.
Meme ucu: İmplant meme ucunun etrafındaki koyu halkaya yapılan kesiğin içinden (areola’da açılan kesik) yerleştirilir. Yara izi daha belirsiz olur ancak emzirmeyi etkileyebilir ve meme ucundaki hissiyatı da azaltma riski taşır.
Koltuk altı: Kesik koltuk altında yapılır ve implant o bölgeden yerleştirilir.
Implantlar kas ve göğüs bezesi arasına yerleştirildikten sonra eğer saline implant kullanıldıysa yerleştirme sonrası doldurulur. Silikon implantlar yerleştirildiğinde zaten doludur.
Ve sonrası…
Ameliyattan birkaç gün sonrasına kadar ağrınız olacaktır ama doktorunuz size ağrı kesici ilaçlar verebilir. Çalışıyorsanız birkaç gün sonra işe dönebilirsiniz ancak normal hayata dönmek birkaç hafta sürebilir çünkü göğüsleriniz hassas olacaktır.
Birkaç hafta boyunca göğüslerinizde his olmayabilir ancak bu rahatsızlık verici durum iyileştikten sonra geçer. Şişmeler, acı, hassasiyet ve yaralar bu müdahalenin ardından beklenecek sonuçlardır. Eğer ameliyat sonrası göğüs çevresinde sıcaklık, kızarma fark ederseniz hemen doktorunuza danışın çünkü enfeksiyon olabilir.
Ameliyat izleri zamanla geçer ancak hiçbir zaman tamamen kaybolmaz. Cildiniz ne kadar koyu olursa yara izleri de o kadar belirgin olacaktır.
Kaynak:MayoClinic.com