Günlük alışkanlıklarımızın cilde zarar veriyor olabileceğini söyleyen dermatologlar, bazı alışkanlıkların cilt üzerinde ciddi etkileri olduğunu belirlediler.
Yaşlandığımızda ortaya çıkan cilt sorunlarından bazıları kırışıklıklar, sarkan deri, kahverengi lekelerdir. Yaşlanma süreci kaçınılmazdır. Fakat biz bu süreci biraz yavaşlatabiliriz.
Kuruluk ve cildin solgun görünmesi gibi çeşitli sorunları engelleyebileceğimizi söyleyen dermatologlar, cildinizin yapısını bozabilecek bazı alışkanlıkların hangi sorunlara yol açabileceğini de şöyle sıralıyorlar:
Soğuk hava
Soğuk hava, yüzünüzü sıcak suyla yıkamak cildinizin susuz kalmasına yol açar. Seramidli nemlendiriciler kullanabilirsiniz. Cildinizi sabah ve akşam nemlendirin. En iyi nemlendiriciler siyah nokta oluşturmayanlar (non-comedogenic), yağsız ve tahriş etmeyenlerdir.
Sigara
Akciğer kanserinin yanı sıra sigara içmek kırışıklıklara yol açıyor ve cildin esnekliğini yok ediyor. Sigarayı bırakmanız için destek grupları, nikotin yerine geçen ürünler ve ilaçlar gibi birçok yöntem var. Cildinizin sağlığı için hemen sigarayı bırakmalısınız.
Yanlış dudak kremi kullanmak
Birçok dudak kremi dudaklarınızı kurutan madde olan fenol içeriyor. Dudak nemlendiricisini sürdüğünüzde iyi geliyor gibi görünüyor, fakat kısa süre sonra tekrar ihtiyacınız oluyor. Satın aldığınız dudak kreminde fenol olup olmadığını kontrol edin.
Uykusuzluk
Uykudayken stres hormonu en alt seviyedeyken anti-iltihap molekülleri ise en üst seviyededir. Bu nedenle ne kadar az uyursanız, cildiniz de o kadar kötüleşir. Çalışmalar günde 8 saat uyumanızı öneriyorlar. Daha az uyuyorsanız her gün uyku sürenizi yarım saat artırın ve farkı hissedin.
Solaryum
Son zamanlarda yapılan araştırmalar, solaryumların kanseri desteklediğini ortaya çıkardı. Minnesota Üniversitesi’nde yürütülen çalışma, solaryuma 50 saat giren insanlarda en ölümcül cilt kanseri olan melanoma yakalanma riskinin 3 kat daha fazla olduğunu gösterdi.
Sivilcelerle oynamak
Sivilcelerinizi sıkmak ya da onları koparmak sağlığınız için zararlıdır. Eğer cildiniz iltihaplanırsa, cildinizin rengi solacaktır. Bunun tedavi edilmesi aylar ve hatta yıllar sürebilir. Bu nedenle, cildiniz iltihaplanıra hemen cildiye uzmanına gidin. Örneğin, steroid enjeksiyonu bu problemi iz bırakmadan çözebilir.
Stres
Stres kimyasal mücadeleyi sürdürüyor. Adrenalin gibi hormonlar kan damarlarınızı besinlerden yoksun bırakarak daraltıyor. Uzun süreli stres, potansiyel olarak cildin kalınlaşmasına öncülük eden kortizol üretimine yol açıyor. Stresle baş etmenin yollarını öğrenin, egzersiz yapın.
Güneş
Erken yaşlanma, kırışıklıklardan kansere kadar cilde hasar veren en büyük nedendir. En az 30 faktörlük güneş kremi kullanarak cildinizi UVA ve UVB ışınlarından koruyun. Gün boyu denizde kalacaksanız, 2 saatte bir tekrar güneş kremi sürün. Kulaklarınızın ve boynunuzun arkasını unutmayın. Güneş kremi alırken içinde aşağıdaki maddelerin bulunup bulunmadığını kontrol edin:
- Mikronize çinko oksit: UVA’ya karşı korur, cilt irritasyonları için yumuşatıcı etkisi var, antimikrobiyal özellikleri var.
- Titanyum dioksit: UVA ve UVB ışınlarını mükemmel emer, uzun süreli koruma sağlar, su geçirmezdir.
- Niasin: Cildin rengini, dokusunu ve yumuşaklığını düzenlediği klinik olarak kanıtlanmıştır.
- E vitamini: Cildin iyileşmesine ve korunmasına yardım eder.
Kremleri karıştırmak
Akne tedavisinde insanların yaptığı en yaygın hata daha fazla kremin daha iyi olduğunu düşünmektir. Bazıları aynı anda 3-4 krem kullanıyor. Bu durum cildi daha da kötüleştiriyor. Reçetesiz satılan ilaçların işe yaramadığını görürseniz bir profesyonel cildiye uzmanına gidin. Akne sadece yağdan kaynaklanmaz. Ayrıca iltihaptan ve irritasyondan da kaynaklanabilir.