Her geçen gün artan estetik kaygılar, güzel görünme isteği, yaşlılık bulgularını gizleme ve daha genç görünme arzusu kozmetik piyasasını canlandırarak, bakım ürünleri yanında, kamuflaj ürünlerinin de gelişmesine neden oldu. Özellikle kadınların tercihi olan makyaj malzemelerinin kullanımı yavaş yavaş erkeklerin de tercihi olmaya başladı. Kişisel bakım ürünleri açısından en ön sıralarda yer alan makyaj malzemelerinin ne kadar doğru kullanıldığı tüm dünyada tartışma konusu. Bu ürünlerin sağlıklı olup olmadığı kesin olarak hala bilinmiyor. Bilinmeyenler dünyasında en azından doğru yapılması gerekenler konusunda hepimizin bilinçli olması gerekiyor.
Memorial Etiler Tıp Merkezi Dermatoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Zerrin Baysal, bilinçsiz makyajın cilde zararlı etkileri hakkında bilgi verdi ve sık makyaj yapanlara cilt sağlığının korunması için önerilerde bulundu.
Makyaj malzemelerinin en büyük yan etkisi alerjik reaksiyonlar. Özellikle yüze sürülen fondöten, pudra ve far malzemeleri alerjiye daha çok neden olan malzemeler. Bu riski engellemek için ne yapmalı?
Önce test edin
Bu ürünleri almadan önce test ürünü alıp kullanmakta yarar var. Bir ürün 72 saat sonra herhangi bir alerjik reaksiyona yol açmazsa, ilerleyen günlerde alerji gelişme ihtimali düşüktür, ama yine de olabilir. Özellikle hassas deriye sahip olanlar dikkatli olmalı.
Makyajla yatmamak çok önemli
Uygulanan ürünler yüzde uzun süre kalmamalı. Özellikle yatarken mutlaka bir sabunla yıkanmalı, nemlendirici sürülmeli. Bu reaksiyonlardan kaçınmak için, aşırı derecede makyaj yapmamak, makyaj ürünlerini kullanmadan önce cildi temizlemek ve nemlendirmek yine uyulması gereken kurallar...
Yanlış makyaj sivilce ve siyah nokta yapar
Makyajın bilinen en önemli yan etkilerinden biri de komedondur. Gerek “siyah nokta” olarak bilinen açık komedonlar, gerekse de “kapalı komedon” olarak bilinen “beyaz nokta”ların oluşmasında en büyük pay, bilinçsiz kullanılan makyaj malzemelerinindir. Kişi deri tipine uygun olmayan ürünleri kullandığında gözenekler tıkanır, tıkanmış gözenekler içinde biriken yağ yüzde akneye ya da komedonlara neden olur. Cilt tipini iyi bilmek kuru deriye sahipse yağlı ürünler kullanmak, yağlı cilde sahipse su bazlı ya da matlaştırıcı ve de yağ emici ürünler kullanmak gerekir. En iyisi, profesyonel kişilerin önerisine uyarak alınan ürünleri kullanmaktır.
Cildiniz nemlendiriciyi emdikten sonra makyaj yapın
Renklendirici ürünler olan allık, far, maskara, ruj ve diğer ürünlerin kullanılmasında da dikkat edilmesi gereken kurallar var. Yüze uygulanan bir nemlendiriciden hemen sonra uygulanacak makyaj malzemeleri ciltte hoş olmayan görüntülere neden olur. Bu yüzden nemlendiricinin emmesini beklemek lazım.
Ruj dudağınızı kurutabilir
Aşırı ve su bazlı rujlar bazen dudakta çatlamalara ve kurumalara neden olur. Bunu engellemek için dudağa ya yağ bazlı bir nemlendirici sürülmeli ya da yağ bazlı rujlar kullanılmalıdır.
Bitkisel adı altında satılan ürünler dahi cilt sağlığınızı bozabilir
Maskaralar ve farlar, yüzde görülen alerjik reaksiyonların en önemli sebebidir. Bir ürüne karşı gelişen reaksiyon genelde bir başka ürüne karşı da gelişebilir. Bu durum, derinin toleransının düşük olduğunu gösterir. Bazı hassas derili kişiler hayatları boyunca makyaj ürünleri kullanamayabilir. Natürel, mineral, bitkisel ürünler başlığı ile pazarlanan ürünlere karşı bile alerjik reaksiyon gelişebilir. Çoğu zaman yapılan alerji testleri de bu konuda kişilerin toleransız olduğunu gösterir.
İyi temizlenmeyen cilt erken kırışabilir
Yapılan hataların başında yapılmış makyajın temizlenmemesi gelir. Deride kalan makyaj ürünleri, derinin kalınlaşmasına, erken kırışıklıklara, gözeneklerinin genişlemesine, derinin mat ve homojen olmayan renk değişikliklerine neden olur. Bu yüzden uygun bir ürünle makyajın çıkarılması makyaj yapmak isteyen kişi için gerekliliktir.
Güneş altında ya da karlı havada makyajla dolaşmayın
Güneşlenme, uzun yolculuklar, kayma, çok sıcak ortamda bulunma dönemlerinde makyaj yapmamak daha uygundur. Özellikle makyajlı derinin güneşe maruz kalması renk değişikliklerinin en önemli nedenlerinden biridir. Yüzde kahverengi, siyah görünümünde pigment dalgalarının ortaya çıkmasına neden olur.
Yolculuk esnasında yapılmış yoğun makyajlar, kaza ya da oluşabilecek deri hasarlarında enfeksiyona yol açar. Özellikle yoğun sürülmüş maskaralar gözde kornea yırtıklarına neden olabilir.
Arkadaşınızın makyaj malzemesini kullanmayın
Bir başkasının makyaj ürünlerini kullanmamak dikkat edilmesi gereken en önemli kuraldır. Bu sayede kişisel enfeksiyon ajanlarının kişiden kişiye yayılması söz konusudur. Hele kişide açık yara varsa bulaşıcılık riski da ha da artar. Kozmetiklerin yanı sıra kozmetikleri uygulamak için kullanılan fırça, pamuk, sünger gibi ajanların birden fazla kişi tarafından ortak kullanılması, kişiler arası mikropların yayılması açısından büyük bir sorundur.
Makyaj yapmadan önce ellerinizi yıkayın
Kozmetikler uygulanmadan önce eller mutlaka yıkanmalı, uygulanacak deri mutlaka temiz olmalıdır. Uygulama aparatları mümkünse tek kullanımlık olmalı, fırçalar ise temizlenmeli ve de sık sık değiştirilmelidir.
Makyaj malzemelerinizi doğru muhafaza edin
Ürünler kullanım talimatına göre uygulanmalı, kapakları sıkıca kapatılmalı, sıcak ortamda tutulmamalı (özellikle araç içinde ), kullanım zamanı geçmiş ürünler atılmalıdır. Güneşe ve sıcağa maruz kalmış ürünler, koruyucu maddelerini kaybederler. Bu da ürünün kullanım zamanının azaltır. Erken bozulmasına, bakteri üremesine neden olur.
Cilt yaralarınızı makyajla kapatmayın
Deri bütünlüğünü bozan yara, sıyrık, enfeksiyon, ekzema gibi bir durum varsa bu bölgelere makyaj yapmaktan kaçınmak gerekir. Aksi takdirde enfeksiyon gelişebilir yada problemin daha da şiddetlenmesi söz konusu olur.
Çocuklarınızı makyaj malzemelerinizden uzak tutun
Özellikle çocukların çok erken yaşta başlayan süslenme istekleri, zararlı olabilecek sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden küçük çocukların makyaj ürünlerinden uzak tutulması doğru olacaktır.
Kaynak: pudra. com