Nane, biberiye, adaçayı, meyan kökü, zeytin yaprağı, hatmi; bunlar şifa niyetine bitkiler… Peki hangisi neye iyi geliyor, nasıl hazırlanmalı bilmek ister misiniz?
Nane
Neye iyi gelir? Hazımsızlığı, mide bulantısını ve midedeki gazı azalmasına yardım olur.
Kullanım: Beş adet yaprağı beş dakika boyunca demleyin, süzün ve yemek sonrasında için. Boğaz ağrınızı hafifletmek istiyorsanız da süzülmüş sıvıyı soğumaya bırakın ve gargara yapın. İçerdiği mentol antibakteriyel özelliklere sahiptir.
Biberiye
Neye iyi gelir? İçki sonrası oluşan baş ağrılarının dindirilmesine yardımcı olur.
Kullanım: Bir dalı kesin veya bir çay kaşığı kuru biberiyeyi ayırın. Bunu içmeden önce sıcak suyun içinde beş dakika boyunca demleyin. Baş ağrısının azalmasına yardımcı olur ve konsantrasyonu destekler. Oldukça güçlü olduğundan günde bir fincan yeterli olacaktır. Aynı zamanda biberiyeyi şakaklarınıza sürmek de iyi gelecektir.
Adaçayı
Neye iyi gelir? Boğaz ağrısını azaltır.
Kullanım: Adaçayını 20 dakika boyunca suyun içinde bir çay kaşığı nane ve bir adet biberiye ile kaynatın. Soğuttuktan sonra gargara yaparak kullanın. Adaçayı aynı zamanda mide rahatsızlıklarının ve ateşin tedavisine yardımcı olur.
Meyan kökü
Neye iyi gelir? Öksürük, bronşiyal rahatsızlıklar ve mide ülserinin azalmasına yardımcı olur.
Kullanım: Bir çay kaşığı meyan kökünü bir bardak soğuk suya ilave edin. Kaynama derecesine kadar 10-15 dakika ısıtın ve süzün. Yemeklerden sonra bir fincan içebilirsiniz.
Zeytin yaprağı
Neye iyi gelir? Kalp ve damar hastalıklarının iyileşmesine ve yüksek tansiyonun düşürülmesine yarar.
Kullanım: İki çay kaşığı zeytin yaprağını bir bardak kaynar suyun içinde 10 dakika boyunca demleyin ve süzerek için.
Hatmi
Neye iyi gelir? Kuru öksürük, boğaz ağrısı ve sindirim problemlerine iyi gelir. Aynı zamanda idrar söktürücü etkiye sahiptir.
Kullanım: Bir tatlı kaşığı kurumuş yaprağı bir bardak suyun içinde kaynama noktasına kadar; ardından kısık ateşte 10-15 dakika boyunca ısıtın. Günde üç kez birer bardak içebilirsiniz. Aynı zamanda hatmi tanelerini vücudunuza sürerek sinek sokmalarını önleyebilirsiniz.
Kaynak: pudra. com