Kilo almayı önlemek için akşam yemeklerini hangi saatler arası yemeliyiz? Metabolizma hangi saatlerde yavaşlar, ne zaman hızlanır? Hepsi burada...
Sıcak havaların etkisiyle, yaz akşamları abur cubur tüketmenin en yoğun olduğu zamanlardır. Geç saatlere kadar yapılan balkon sohbetleri, teras keyfi, güzel bir gün/gece derken hiç bitmeyen ikramlar katılır sohbete. Tatlılar yenir tatlı konuşulur ve sonrasında yenilen tatlılar acı ve kötü bir görüntüye “kilo”ya dönüşür… Estetik Koçu Dr. Alp Mamak anlatıyor.
Akşam yemeği için en doğru saat nedir?
Kişilerin kiloları ile sorunlarının yaz gelince daha da arttığını belirten Dr. Alp Mamak konu ile ilgili şöyle diyor;"En geç ara öğünü 21:30 gibi ya da en az 2 saat önce olması gerekiyor. Çünkü akşam 19:00 itibarı ile metabolizmamız yavaşlar ve yediklerimizin yağa dönüşümü hızlanır. Geç yatıp geç uyanmak ise metabolizmanın daha da yavaşlamasına neden olarak giderek artan bir vücut ağırlığı ile karşı karşıya kalırız."
Peki bu durumla nasıl baş edebiliriz? Estetik Koçu Dr. Alp Mamak bu durumla karşı karşıya kalanlara çözüm olarak ‘‘Öncelikle hepinize önerim en geç 00:00'da uyumanız, çünkü metabolizmanın dinlenmesi gereken esas saatler saat 00:00 ila 02:00 arasıdır, daha geç uyumak metabolizmayı yavaşlatıyor. Yine de bazen kontrol dışı olarak davetler, aile toplantıları, aile buluşmalarında geç ve ağır yenen bir akşam yemeğini bir tatlı takip eder.
Bu durumla karşı karşıya kaldığımızda kendinize şunu tekrarlayın ‘Bu akşam yediğim yemekler bir kalıp margarin yemekle aynı ağırlıkta…’ Halbuki akşam yenilen yemekleri sabah tükettiğimizde metabolizma daha hızlı çalıştığı için daha rahat yakıyoruz. Bu nedenle akşam yemeğinden sonra hiçbir şey yememeye dikkat etmelisiniz. Geç saatte acıkırsanız kendinize şu telkini verin. “Saat 22:00’yi geçti şimdi yemek yemeyeceğim. Yarın sabah kahvaltı ederim” Sağlıcakla kalın ve güzel yaşlanın…
Vücudumuzun, kendine has doğal ritmi, hızı ve işleyiş düzeni vardır. Ancak bu durum gün içinde değişkenlik gösterir. Yani onun neye ne zaman ihtiyaç duyduğunu, neyi ne zaman yaptığını bilirseniz içtiğiniz su bile size daha faydalı olur. Sağlıklı bir yaşam için zamanlama rehberi burada!
Spor için uygun saatler
06:00 – 09:00
Ne yapmalı? Yürüyüş ve düşük tempolu koşu.
Neden? Vücut ısısı ve kalp atışı açısının en düşük olduğu zamanlardır. Bu nedenle ağır olmayan egzersizler için en uygun saatlerdir.
12:00 – 14:00
Ne yapmalı? Yürüyüş ve yoga.
Neden? Bu egzersizler gün boyunca kendinizi daha enerjik hissetmenizi sağlayacaktır.
15:00 – 18:00
Ne yapmalı? Tenis, voleybol, aerobik.
Neden? Vücut ısısının arttığı, kasların güç ve esnekliğinin en üst noktaya ulaştığı zamanlardır. Aynı zamanda enerjiyi destekleyen adrenalin seviyesi de yüksektir.
18:00 – 20:00
Ne yapmalı? Yüzme, yoga, pilates, aerobik ve aletli egzersiz.
Neden? Vücut ısısının en yüksek, kasların ise en esnek olduğu saatlerdir. Dolayısıyla spor yapmak ve esnemek için en uygun zamanlardır.
Bu saatler size uymuyorsa;
Bir defada 30-40 dakika egzersiz yapmak yerine, gün boyunca 10’ar dakikalık egzersiz yapmayı deneyin.
Yemek için uygun saatler
07:00 – 09:00
Ne yapmalı? Kilo vermek istiyorsanız bu saatler arasında zengin bir kahvaltı edin.
Neden? Erken saatte yediğinizde, kalorileri yakmak için önünüzde kocaman bir gün olur. Kahvaltı da kandaki şeker oranını yükseltir.
Bu saatler size uymuyorsa;
Her daim bir avuç badem veya çekirdek de midenizi tok tutmaya yarayacaktır.
Uyku için uygun saatler
01:00 - 05:00
Nedir? En derin ve dinlendirici uyku bu saatler arasındadır. 06:00 civarı ise rüyalar daha derindir.
Neden? Uykuya daldığınızda vücudunuz rahatlar, daha düzenli nefes alırsınız ve kalp atışlarınız ile kan basıncınız düşer. Uyku 90 dakikalık döngülerle gerçekleşir. Uykunun iki aşaması vardır. Biri hafif olan REM (hızlı göz hareketi), diğeri ise daha ağır olan NREM (yavaş dalga uykusu). Rüya görmek REM etabında gerçekleşir.
Bu saatler size uymuyorsa;
Uyku probleminiz varsa her akşam aynı saatte yatağa girip uyumaya çalışın. Ayrıca kitap okumak da uykunuzu getirebilir.
Cilt bakımı için uygun saatler
16:00 – 20:00
Neden? Kozmetik ve medikal bakım kremlerinin cildimizde en iyi emildiği saatlerdir. Çünkü bu saatlerde vücut ısımız daha yüksek, cildimiz ise daha geçirgendir.
Bu saatler size uymuyorsa;
Geç saatleri tercih edin. Çünkü erken saatlerde vücut ısısı daha düşüktür. 20:00 civarı cilt bakımı için uygun olacaktır.
Dişçiye gitmek için uygun saatler
13:00 – 15:00
Neden? Dişlerin hassasiyeti bu saatlerde azalır. Bu nedenle acıyı normale göre daha az hissedersiniz.
Bu saatler size uymuyorsa;
İşten sonra gidip, ağrı kesici alabilirsiniz. Çünkü diş ağrılarının en çok hissediliği saatler 03:00 – 08:00 arasıdır.
Kaynak:pudra. com