Bazen genetik sorunlar bazen de saçın yapısı nedeniyle özellikle erkeklerde bir yaştan sonra dökülmeye başlayan saçlar kelliği de beraberinde getiriyor.
Kimine göre seksi olarak kabul edilse de pekçok erkek ve kadın kelliğin bir sorun olduğunu düşünmekte Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Estetik, Plastik ve Rekonstruktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ali Duman sorularımızı yanıtladı.
Saç ekimini herkes yapamaz
Saç ekimi Türkiye'de nerelerde yapılabiliyor?
Ülkemizde ne yazık ki her yerde bu işlem uygulanabiliyor. Yasal olarak plastik cerrahi uzmanı veya dermatoloji uzmanı kontrol ve eşliğinde yapılması gereken bu operasyon, başka branş hekimleri ve pratisyen hekimler eşliğinde yapıldığı gibi hiç bir hekimin kontrolü olmaksızın da uygulanıyor.
Saç ekimi öncesinde dikkat edilmesi gereken en önemli unsur bu operasyonun bir plastik cerrah veya dermatoloji uzmanı kontrolünde yapılıyor olmasıdır. Saç ekimi yapılan ortamın sadece bu iş için hazırlanmış bir alan olması ve steril olmasına önem verilmesi gerekmektedir. Kullanılan cihazların yeni ve uygun olması gerekmektedir. Tecrübe ve teknik bilgi beceri de saç ekim ekibinde aranılması gereken özelliklerdir.
Saç ekimi uygulaması kimlere yapılır?
Saç ekimi, erkek tipi saç dökülmesi olan tüm hastalara uygulanabilir. Erkek tipi saç dökülmesi genetik olarak buna yatkın bireylerde erkeklik hormonunun etkisi ile gelişir. Saç folikülü etrafında saçı üreten hücreler, zaman içinde bu hormonun etkisiyle ölürler. Böylece saç, önce incelir, ardından uzamamaya başlar ve en sonunda tamamen dökülür. Bu durumdaki hastalarda saç ekimi en kesin ve kalıcı tedavi şeklidir. Ayrıca saçlı deride kaza ve travma sonrası yanık izi kalmış bireylere de, o bölgede kan dolaşımı olup olmadığının kontrolünün ardından saç nakli uygulanabilmektedir.
Saç yoğunluğu yüzde 50'nin altında düşerse dikkat!
Saç ekimi için belirli bir yaş sınırlaması var mıdır?
İşlem için yaştan çok dökülmenin şekli belirleyicidir. Çıplak gözle bakıldığında deri görülür hale geldiyse o bölgedeki saç yoğunluğu normal yoğunluğun yüzde 50'sinin altına düşmüş demektir. Bu durumda hastaya uygulanacak en etkili tedavi, saç ekimiyle olabilir. Sonuç olarak saç ekimi için belirli bir yaş sınırı yoktur.
Bu tedavide yaş faktörünün önemi neden ileri gelir?
Ekim işleminde yaşın belirleyici olduğu en önemli faktör, saç dökülmesinin bitip bitmemiş olmasıdır. Erkek tipi saç dökülmesi, hayat boyu süren bir olay olmasının yanı sıra 39-40 yaşından sonra dökülme hızı yavaşlar. Dolayısıyla bu yaşların altındaki hastalarda ekim yapıldığında saç dökülmesinin devam edebileceği ve hastanın daha sonra 2'inci veya 3'üncü seanslara ihtiyaç duyabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
İki ayrı yöntem var
Kaç tür saç ekim yöntemi vardır?
FUT (Follikuler Unite Transplantasyonu) ve FUE (Follikuler Unite Ekstraksiyonu) olmak üzere iki ayrı yöntem vardır. FUE yöntemi şu anda en sık kullanılan ve en popüler olan saç ekim yöntemidir.
FUT yönteminde başın arka bölgesinden alınan 3cm genişliğinde bir saç şeridinden hazırlanan kıl kökleri tek tek önceden tasarlanan alana ekilir.
FUE yönteminde ise iki kulak arasındaki bölgeden tek tek bir mikro cihaz yardımı ile alınan kıl kökleri yine özel ekipmanlar yardımı ile tespit edilen saçsız bölgelere ekilir.
Saç ekimi ne kadar sürer?
Saç ekimi 4 ila 8 saat kadar sürer. Süre kişinin saç açıklığının büyüklüğüne ve saç köklerinin yapısına göre uzayabilmektedir.
Hasta ne kadar zamanda yeni saçlarına kavuşur?
Operasyon sonrasında ekim alanında kırmızı kabuklanmalar görülür. Hasta ekim sonrası üçüncü gün başlamak suretiyle günde bir kez başını yıkayarak bu kabuklanmayı önler. 7-10 gün içinde kabuklar tamamen dökülür ve ekim alanı iyileşir. Bu kabuklarla beraber ekim yapılan saçlar da dökülür. Böylece 15 gün ila 1 ay içinde hasta ekim öncesi görünümüne döner. Daha sonra 2-3 ay kadar görünümünde bir değişiklik olmaz. Yeni saçlar 2-3 ay sonra yavaş yavaş çıkmaya başlar. Hastada değişim en çok 5 ve 6'ncı aylarda görülür. Daha sonraki dönemde her ay yüzde 10'luk bir artış olur ve ekilen saçların yüzde 90'ı ekim sonrası 9'uncu ayda ortaya çıkar. Kalan yüzde 10'u da 1 yıla kadar çıkmaya devam eder. Tüm ekimin sonucu 1 yılda alınmış olur.
Saç ekimi birden fazla uygulanabilecek bir işlem midir?
Saç ekimi, ekim yapılan alanın büyüklüğüne ve hastanın saç dökülmesinin devam edip etmemesine göre birden çok seans yapılabilir. Seanslar arası yine hastanın saç uzama süresine göre ayarlanmalıdır.
Kadınlara da saç ekilebilir
Ekilen saçlar özel bakım gerektirir mi?
Kesinlikle özel bakım gerektirmez. Bugüne kadar saçlarınıza yaptığınız her işlemi güvenle uygulayabilirsiniz.(Kestirme, yıkama, şekil verme, boya, jöle vs.)
Ekilen saçların ömrü ne kadardır?
İki kulak arasındaki bölgede bulunan saç kökleri genetik olarak dökülmemeye şifrelenmiştir. Yaşam boyu saç üretirler. Bu kökler nakledildikleri yerde kendi gen özelliklerini taşıyacaklarından dolayı sizinle birlikte ömür boyu yaşayacaklardır.
Saçları korumak için ne yapmak gerekir?
Saçın ihtiyacı olan bütün vitamin, mineral gibi maddelerin karışımından elde edilen bir sıvıyı saç köklerinin bulunduğu alana enjekte ederek yapılan mezoterapi işlemiyle saç dökülmesi durdurulabilir.
Gelecekte saç ekiminin yerini alabilecek ve hastaya daha doğal bir görünüm kazandırabilecek seçenekler olacak mı?
Şu anda erkek tipi saç dökülmesindeki en etkili tedavi şekli saç ekimidir. Halen saç klonlaması üzerine çalışmalar devam etmekle birlikte henüz elde edilen bir sonuç yoktur. Eğer bu başarılırsa saçlı deriden alınacak birkaç saç folikülü, laboratuar ortamında çoğaltılarak kısıtlama olmaksızın saçsız alana ekim yapmak mümkün olabilecektir.
Saç ekimi kadınlarda da uygulanabilir mi?
Kesinlikle uygulanabilir. Sonuçlar son derece yüz güldürücüdür.
Kaynak:Nilgün YILDIZ/Hurriyet.com.tr