Beslenme uzmanı Kellie Collins 'Sağlıklı Yaşam İçin 501 Öneri' kitabında diyete nasıl hazırlamamız gerektiğini anlatıyor.
Diyeti genel beslenme alışkanlığınız haline getirin
Diyet 'kilo vermek istediğinizde yedikleriniz' değil, 'genel olarak beslenme alışkanlıklarınızın tümü' anlamına gelir. Sizin için en iyi diyet, tüm yaşamınız boyunca sürdürülebilir olandır. Dolayısıyla 'diyet yapıyorum' veya 'diyetim sona erdiğinde' gibi cümleleri asla söylemeyin. Çünkü diyet bir ray üzerinde ileri geri giden bir tren değildir; sağlıklı yaşama doğru yapılan tek yönlü bir gezidir.
Dengeli beslenme en önemli kural
Dengeli bir beslenme çok çeşitli gıdaları kapsamalıdır: bol bol meyve, sebze, ayrıca kepek ekmeği ve tam tahıllı kahvaltılık gevrekler gibi nişastalı gıdalar; et, balık ve mercimek gibi yağsız proteinli gıdalar; az yağlı süt ürünleri... Midenizde arada bir kaçamak yapacak kadar da yer bırakmalısınız. İyi ve kötü gıda diye bir şey olmadığını unutmayın. Her şey bir denge tutturmak ve makul olmakla ilintilidir.
Mutfak dolabına sağlıklı düzen
Mutfak dolabınızın içinde neler bulunduğunu inceleyin ve sağlıklı beslenmeye ters düşecek her şeyi ortadan kaldırın. Ağzınızı sulandıran bisküvi, cips, pasta ve tatlıları ortadan kaldırın. Sonra bunların yerine sağlıklı yiyecekler yerleştirin. Ama unutmayın, mutfak dolabınızdan abur cuburları temizlemiş olmanız bu tür yiyecekleri bir daha asla yemeyeceğiniz anlamına gelmez. Yeter ki iradenizi kullanın.
Liste hazırlayın, haftalık alışveriş yapın
Her gün azar azar alışveriş yapmak yerine, büyük bir marketten haftalık veya on beş günlük alışveriş yapın. Bu, çok daha ekonomik olmanın yanısıra, alışverişe önceden hazırladığınız bir listeyle gitmek, sağlıksız yiyeceklerden uzak durmanızı kolaylaştıracaktır. Ayrıca sizi baştan çıkaracağını bildiğiniz şeyleri satın almayın. Marketin şekerleme bölümlerinden uzak durun; cips, kola, çikolata gibi şeylere kolayca ulaşmanızı sağlayacak bölümlerin yanından geçmeyin.
Ufak notlar alın
Yoldan çıkmanızı engelleyecek ufak notlar yazıp evin çeşitli yerlerine yapıştırın. Bu tür notlar sizi egzersiz yapmanız konusunda cesaretlendirecek, kilo verme nedenleriniz hakkında size hatırlatmalarda bulunacaktır. Ayrıca unutmayın ki, birşeyi başarmak, neden yaptığınızı bildiğiniz takdirde daha kolaydır. Dolayısıyla bu konuda neden başarılı olmak istediğinizi bir kağıda yazın; bu hedefleri kendinize hatırlatmak, sizi daha çok motive edecektir.
Karşılaşabileceğiniz engelleri listeleyin
Hedeflerinizi belirledikten sonra, bu yolda karşınıza çıkabilecek engellerin bir listesini kağıda yazın. Bu engellerin üstesinden nasıl geleceğinizi belirleyip bunları da yazıya dökün. Örneğin; kilo almanızda dışarıdan satın aldığınız hazır yiyeceklerin katkısı olduğunu düşünüyorsanız, ne yiyeceğinizi haftalık olarak planlayın, böylece hazır yemek sipariş etmenin cazibesine kapılmamış olursunuz.
Sorunlu dönemlere dikkat, pes etmek yok!
Kilo vermeye çalışırken ilerleme kaydedilemeyen dönemlerle karşılaşmak sık rastlanan bir durumdur. Bu dönemlerde kilonuz yerinden bir gram dahi oynamaz. Bu insanı hayal kırıklığına uğratan, cesaret kırıcı bir durumdur. Ama vücudunuzun yeni kilosuna alışmaya çalıştığını gösteren bir işaret de olabilir. Bu nedenle vazgeçmeyin! Diyet ve egzersiz yapmaya devam edin, bir süre sonra yine kilo verme düzenine gireceksiniz.
Kaynak:pudra. com