Gelişen teknoloji kadınların imdadına yetişiyor. Lazer ya da kimyasal peeling sayesinde güneş lekeleri, çiller ve akne izleri, yanık ve doğum lekeleri, gebelikte oluşan lekeler silinebiliyor.
Kimyasal peeling ya da lazer yöntemi ile cilt lekelerini yok etmede yüzde 90’lık bir başarı elde edilebildiğini söyleyen Medikal Estetik Hekimi Dr. Sibel Esin Özgül, uygulanan tedavilerin özelliklerini pudra.com’da anlatıyor…
Ciltte leke neden olur?
Lekeler, ciltteki melanosit hücrelerinin salgıladığı melanin pigmentinin ciltte birikmesi sonucu oluşur. Genetik yapı, güneşe maruz kalma süresi, kullanılan kimyasal maddeler, hormonal tabletler ve doğumsal faktörler leke oluşumunda etkilidir.
Güneş nedeniyle oluşan cilt lekeleri nasıl yok edilir?
Hassas ciltlerde görülen kahverengi lekeler daha çok göğüs, yüz, sırt, kol ve bacak gibi güneşe açık bölgelerde oluşur. Tedavisi lekenin büyüklüğüne göre planlanır. Hafif lekelerde kimyasal peeling’le soyma işlemi yapılarak sonuç alınıyor. Daha derin ve büyük lekelerde ise lazerle soyma işlemi yapılıyor. Güneşe karşı hassas olan insanların yaz aylarında güneşlenmemeleri, solaryuma girmemeleri özellikle cilt kanserleri açısından çok önemlidir. 50 koruma faktörlü kremle önlem almaları gerekir.
Çiller nasıl bir tedaviyle yok edilir?
Çiller, özellikle kış aylarında solar, yazın ise artış gösterir. Çil tedavisinde kimyasal peeling ve lazer uygulanır. Kimyasal peeling ile çilleri tamamen gidermek mümkün olmayabilir ama renklerini soldurarak oldukça iyi sonuçlar almak mümkündür. Sadece çilde değil, bütün lekelerde yapılan tedavilerde lekenin büyüklüğü, derinliği ve bulunduğu yere göre alınan sonuç değişir. Bazılarında lekenin sadece rengi soldurulur, bazılarında tamamen yok edilir.
Anahtarlı lazer denilen cihaz, çil lekelerinde oldukça iyi sonuçlar verir.
Gebelik lekeleri nasıl silinir?
Gebelik lekesi; gebelik döneminde oluşan, hormon hapları ya da doğum kontrol hapları kullanımı sonucunda kadınların en çok yüz bölgesinde meydana gelen, kahverengi ya da koyu kahverengi lekelerdir. Daha çok esmer tenlilerde görülür. Bu lekelerde daha çok lazerle soyma işlemi uygulanıyor. Buna ek olarak kimyasal peeling’le de destek tedavisi uygulanarak olumlu sonuçlar alınıyor. Gebelik lekelenmesine yatkın kişilerin, özellikle gebelik dönemlerinde ya da doğum kontrol hapı gibi hormonal hapları kullandıkları dönemlerde, yaz aylarında en az 50 faktörlü kremlerle korunmaları gerekir. Gebelikte cilt rengi koyulaşır, lekeler artar, varis ve ödem sorunu başlar...
Doğum lekeleri nasıl silinir?
Pigment lekelerinde lazer ve kimyasal peeling tedavisi uygulanıyor. Damarsal doğum lekelerinde endiyak lazer ile başarılı sonuçlar alınabiliyor. Ancak tek seans yeterli olmayabiliyor ve birkaç seans uygulamak gerekebiliyor. Damarsal lekenin büyüklüğü, yeri ve karakteri, uzman hekimler tarafından belirlenip tedavisinin planlanması gerekiyor.
Lazer ile hangi tür cilt lekeleri silinebilir?
Lazer; doğumsal lekelerde, güneşe bağlı lekelerde, gebelik lekelerinde, çillerde, akne lekelerinde, yaşlanmaya bağlı lekelerde kullanılıyor.
Özellikle doğumsal lekeler dışındaki lekelerde yüzde 90’a varan başarı sağlanıyor. Doğumsal lekelerde başarı ise lekenin özelliğiyle bağlantılı. Bunlarda başarı, yüzde 70’e inebiliyor.
Ciltteki yanık lekeleri nasıl temizlenir?
Yanık lekelerinde yanığın türü, ne şekilde oluşmuş bir yanık olduğu tedavi açısından önemli. Yanığın şekline, oluştuğu yere, büyüklüğüne, derecesine göre tedavisi değişiyor. Bazı yanıklarda cerrahi tedaviden destek alınması gerekiyor. Güneş sonucu oluşan yanıklar ile lazer yanıklarında lazerle soyma işlemi ya da kimyasal peeling ile tedavi sağlanıyor. Yanık tedavisinde tıbbi ilaçlardan destek alınması da önemli. Çünkü yanığın iyileştirilmesi için birinci sırada ilaç tedavisi geliyor.
IPL yöntemi hangi cilt lekelerini temizlemede kullanılır?
IPL lazer, soğuk lazer de denilen, aslında tam bir lazer olmayan cihazdır. Bu cihaz, direkt ciltteki melanin pigmentini hedef alır ve onun üzerinde gösterdiği etkiyle orada bir kabuklanma meydana getirir. Yaklaşık iki hafta içinde bu kabuklanma ortadan kalkar ve altından sağlıklı beyaz doku açığa çıkar. Bu işlem yapıldıktan sonra üç hafta boyunca en az 50 faktörlük kremlerle işlem yapılan bölgeyi güneşten korumak gerekir.
IPL’in dalga boyu, kılı tanıyan lazerin dalga boyundan farklı olduğu için IPL epilasyonda etki sağlayamaz, dolayısıyla bu cihazı epilasyonda kullanmak doğru olmaz. Cildi yenileme, gençleştirme ve lekeleri tedavi etme özelliği vardır. Kolajen sayısını artırdığı için dokuda ciddi gençleşme ve iyileşme sağlayabilir. Kişinin ihtiyacına göre seans sayısı değişir, ama 4-5 seans lekeler ve yaşlanma tedavisinde yeterli olur.
Hangi cilt lekeleri tedavi edilemez?
Güneş lekeleri, doğumsal lekeler, gebelik dönemindeki hormon duyarlılığından oluşan lekeler, akne izleri, çiller, foto yaşlanmaya bağlı lekeler ile doğumsal lekelerin içinde yer alan damarsal lekelerin yüzde 90’ı tedavi edilebilir. Ancak tedavi edilemeyen, sadece renginin hafifletilmesiyle sonuçlanan lekeler de var. Damarsal lekelerde özellikle endiyak lazerle, lekenin özelliğine, çapına, yerine göre seans sayısı belirlenerek başarılı sonuçlar elde edilebiliyor. Bazı leke tedavilerinde lekeyi giderdikten sonra yaz aylarında lekeler tekrarlanabiliyor. Bu nedenle güneşten korunmak çok önemli. Ultraviyole A ve B’ye karşı koruyucu olan yüksek koruma faktörlü güneş kremlerinden yararlanılmalı. Özellikle yüz için sadece yazın değil kışın da krem kullanmak gerekir. Böylece yaşlılık lekelerinin de önüne geçilmiş olur.
Kaynak:pudra. com